Un om înghite 5 grame de plastic pe săptămână. Studiul îngrijorător al cercetătărilor

Oamenii consumă circa 2000 de bucăți mici de plastic pe săptămână, conform unui studiu făcut la Universitatea din Newcastle, Australia. Problema poluării cu plastic e una universală.

17 ian. 2022, 16:30
Un om înghite 5 grame de plastic pe săptămână. Studiul îngrijorător al cercetătărilor

Cercetătorii transmit că oamenii consumă aproximativ 21 de grame pe lună, puțin peste 250 de grame pe an.

Universitatea din Newcastle este prima care combină date din peste 50 de studii privind ingestia de microplastic de către oameni. Descoperirile reprezintă un pas important către înțelegerea impactului poluării cu plastic asupra oamenilor. De asemenea, confirmă și necesitatea urgentă de a aborda sistemul plasticului, astfel încât să nu polueze ecosistemele în primul rând.

Oamenii de știință explică că 5 grame de miroplastic înseamnă cam cât un card bancar sau un pahar de plastic.

„Atunci când avem stări inexplicabile, cum ar fi insomnii, agitație, stări de oboseală, lipsa concentrării, cearcăne, putem să ne facem toate analizele și să nu găsim absolut nici o modificare care să explice aceste lucruri. De multe ori, aceste lucruri vin tocmai din intoxicarea cu aceste minerale toxice”, explică medicul chirurg, Gabriel Mogoș.

Totuși, efectele poluării sunt îngrijorătoare. Cercetătorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova susține că „toate aceste dezechilibre pot să fie cauzate de substanțe toxice , substanțe nocive și inclusiv de aceste microparticule de plastic. Vorbim despre neurotoxicitate, pentru că odată ajunse în circuitul sangvin ele ajung la creier, ajung la toate celelalte structure nervoase și pot și acolo să ducă la dereglări.”

Dacă se ia in considerare poluarea aerului și, prin urmare, inhalarea, aceasta cifră creste la 121.000 – estimările variind în funcție de modul și locul de viață al individului.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru guverne: materialele plastice nu doar poluează râurile și oceanele, nu ucid doar viața marină, ci sunt și în fiecare dintre noi”, a declarat Marco Lambertini, directorul general World Wide Fund for Nature (WWF).

Citește și Spania interzice ambalajele de plastic pentru fructe şi legume. Când intră în vigoare legea

Citește și Paharele și recipientele din plastic, taxate separat de băuturile şi alimentele cumpărate. Proiectul a fost adoptat de Guvern