Un om înghite 5 grame de plastic săptămânal, echivalentul unui card bancar. Prof. Dr. Dan Vodnar: „S-ar stoca în ficat”

Săptămânal, oamenii înghit aproximativ 5 grame de plastic. Acest gramaj este echivalentul unui card bancar, potrivit profesorului doctor Dan Vodnar.

29 feb. 2024, 16:52
Un om înghite 5 grame de plastic săptămânal, echivalentul unui card bancar. Prof. Dr. Dan Vodnar: „S-ar stoca în ficat”
Un om înghite 5 grame de plastic săptămânal, echivalentul unui card bancar. Prof. Dr. Dan Vodnar: „S-ar stoca în ficat”

Concluziile medicului român vin ca urmare a unor studii realizate de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Viena, care spun că oamenii consumă involuntar cantități importante de plastic ce pot dăuna grav sănătății.

Citește și: Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea. Cât plastic ingerăm când bem apă

Un om înghite 5 grame de plastic săptămâna

Fragmentele de plastic pot proveni dintr-o varietate de surse, vorbind și despre țesături, ambalaje alimentare, recipiente de încălzire a alimentelor sau chiar din pânza freatică.

„Putem să luăm cele 5 grame de platisc săptămânal și din cauciuc, atunci când ești în trafic și conduci, din textile. Sunt foarte multe textile din plastic. În momentul în care le uscăm, în momentul în care le purtăm, noi nu conștientizăm, dar tot acest nanoplastic ajungem să îl inhalăm. De asemenea, putem ajunge să înghițim în medie 5 grame de plastic pe săptămână din produsele alimentare. Ambalaje, migrarea din ambalaje a plasticului către aliment. În momentul în care încălzim alimentele în recipiente care nu sunt destinate pentru a fi expuse temperaturii, din nou, există o migrare a acestui plastic către alimente. În plus, dacă vorbim despre agricultura biologică, plasticula cesta este în oceane și știm cu toții că e o mare problemă. Acest plastic se degradează până la microplastic, nanoplastic și ajunge în pânza freatică, unde nu poate fi în totalitate filtrat. Și așa este un cerc vicios care ni se întâmplă și care se întâmplă de cele mai multe ori fără să ne dăm seama”, a explicat Prof. Dr. Dan Vodnar în podcastul „Acasă la Măruță”.

Adevărata problemă este faptul că tot plasticul ingerat fără să ne dăm seama, indiferent care este sursa lui, ajunge în ficat, de unde poate da adevărate probleme de sănătate.

„Din păcate, o parte mică din acest nanoplastic nu știm unde se duce. Sunt anumite studii care ne spun că el ar fi stocat în ficat Majoritatea este eliminat prin excremente, adică nu-l reținem în organism, deci 5 grame ingerăm în fiecare săptămână”, a mai spus medicul.

Citește și: Tocătoarele din plastic, un real pericol în bucătărie. Cum îți pot afecta sănătatea și cu ce pot fi înlocuite