Tocătoarele din plastic, un real pericol în bucătărie. Cum îți pot afecta sănătatea și cu ce pot fi înlocuite

Din lemn sau din plastic, tocătoarele sunt ustensile extrem de utile, care nu lipsesc din absolut nicio bucătărie. Însă cele din plastic nu sunt cele mai recomandate întrucât, potrivit unui studiu de dată recentă, ar conține particule de dimensiuni micrometrice extrem de dăunătoare sănătății.
Irina Dumitrescu
24 feb. 2024, 16:45
Tocătoarele din plastic, un real pericol în bucătărie. Cum îți pot afecta sănătatea și cu ce pot fi înlocuite

Firesc, tocătoarele din plastic nu sunt singurele surse de particule micrometrice toxice. Peturile, hainele, vopseaua, restul ustensilelor din plastic (să ne amintim de tacâmurile din plastic care ne sunt aduse în pungile cu mâncare comandată) conțin, de asemenea, astfel de substanțe nocive. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale microplasticelor asupra sănătății rămân în mare parte necunoscute.

Un studiu din 2023 publicat în revista Environmental Science & Technology a constatat că utilizarea unui tocător din plastic poate genera între 1.536 și 7.680 de bucăți mici de plastic.

Tocătoarele din plastic generează mii de microparticule de plastic care pot fi ingerate

Majoritatea tocătoarelor sunt fabricate din cauciuc, bambus, lemn sau plastic. De-a lungul timpului, aceste ustensile de bucătărie dezvoltă caneluri și urme de tăiere de la tocarea, felierea și tăierea alimentelor. Recent, cercetătorii au demonstrat că unele materiale din plastic, inclusiv polipropilena și polietilena, atunci când sunt crestate cu cuțitul, pot degaja anumite particule de dimensiuni nano și micro.

Citeste si Trucul secret care te va scăpa de petele de grăsime din bucătărie! Nu o să îți vină să crezi cât de simplu este

Cercetătorii au colectat și măsurat particulele de dimensiuni micro eliberate de tocătoarele de tăiat, care au fost lovite în mod repetat de un cuțit. În testele lor, ei au comparat modelele de tocat ale cinci persoane și cele ale unei persoane pe diferite materiale cu și fără morcovi.

Concluzia studiului a fost că pregătirea alimentelor ar putea produce 14 până la 71 de milioane de microplastice de polietilenă și 79 de milioane de microplastice de polipropilenă din plăcile respective în fiecare an.

Numeroase cercetări demonstrează că microplastele sunt dăunătoare și mediului, și animalelor. Studiile pe animale, de exemplu, au legat microplasticele de un potențial stres oxidativ, daune ale reproducerii și perturbări endocrine (interferând cu hormonii organismului).

Alternative la tocătoarele din plastic

Dar, deși s-au format multe microparticule, cercetătorii au descoperit că microparticulele de polietilenă și microparticulele de lemn eliberate la tăierea morcovilor nu păreau să modifice semnificativ viabilitatea celulelor de șoarece în testele de laborator. Cu toate astea, cercetătorii recomandă folosirea tocătoarelor din alte materiale decât plastic pentru a reduce potențiala contaminare cu microplastic în alimente.

De exemplu, tocătoarele din lemn sau bambus. Aceste materiale naturale sunt durabile și mai puțin susceptibile de a găzdui bacterii.

Citeste si Condimentul din bucătărie care opreşte tusea. Lidia Fecioru: „Se pun 3-4 picături, pentru că e foarte puternic. Cine suportă să bea ceai din el, este minunat”

Totuși, nici tocătoarele din lemn nu sunt 100% sigure. Acestea sunt poroase si este posibil să nu poată fi dezinfectate în mod corespunzator, crescând astfel riscul de imbolnavire prin intermediul alimentelor. Cele mai bune sunt cele fabricate din bambus, deoarece acestea sunt mai dense si mai putin poroase decat alte tocătoare din lemn, ceea ce scade riscul îmbolnăvirii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Adevărul crunt despre Traian Băsescu. România a așteptat ani de zile acest anunț
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Marile lovituri pregătite de Netflix. Ce lansări se apropie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Răsturnare de situație înainte de alegeri! Imagini de ultimă oră care dă totul peste cap
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…