Un oraș cheie este pe cale să cadă. Ucraina: „Rușii își scot uniformele și fug”

Este posibil ca Ucraina să recucerească importantul centru de logistică și aprovizionare Kupiansk din regiunea Harkov în 72 de ore, a transmis vineri Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

09 sept. 2022, 14:14
Un oraș cheie este pe cale să cadă. Ucraina: „Rușii își scot uniformele și fug”

Potrivit ultimei sale evaluări, forțele ucrainene au avansat cu 20 de km spre oraş, iar recucerirea acestuia ar înrăutăți semnificativ comunicațiile dintre forțele ruse din regiune. „Pozițiile din spatele ruşilor, din regiunea Harkov, sunt expuse la noi progrese ucrainene, iar forțele Kievului ar putea captura Kupianskul în următoarele 72 de ore”, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

„Pierderea oraşului Kupiansk și a altor zone din spate, pe liniile de comunicație terestre, va împiedica eforturile Rusiei de a sprijini operațiunile ofensive și defensive, dar nu va întrerupe complet liniile de comunicație ruse cu Izhyum”, se mai arată în analiză.

În acelaşi timp, Armata Ucrainei afirmă că forțele ruse din regiunea Harkov au suferit pierderi semnificative, făcându-i pe unii soldați să dezerteze și să-și scoată uniformele pentru a evita să fie recunoscuți de civili. „Unele unități inamice au suferit pierderi semnificative”, a anunțat astăzi Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. „Soldații dezertează în haine civile și încearcă să se întoarcă pe teritoriul Rusiei. În timpul unei singure zile am înregistrat peste 15 astfel de cazuri„, a adăugat el.

Citeşte şi Rusia oferă o recompensă de un milion de ruble oricărei persoane care îl capturează pe Robocop pe câmpul de luptă. Ucraina duce un război super-tehnologic

Cartierul general a repetat evaluarea armatei ucrainene că în trei zile a avansat cu aproape 50 de kilometri în teritoriul aflat sub control rusesc și că rușii se retrag.

Ocupanţii încearcă să evacueze soldații răniți și echipamentele militare avariate din zonele așezărilor Vilhuvatka și Borodojarska”, transmite Statul Major.

În ultimele 24 de ore, ucrainenii au recucerit şi un alt oraș din regiunea Harkov, Balaklia, care se afla sub ocupație rusă timp de șase luni.