Chiar dacă la prima vedere pare o ofertă tentantă, realitatea e mai complicată. Patronul a explicat că grătarul este modern, pe gaz, nu unul de târg sau de piață, iar timpul efectiv de lucru la grătar poate fi între două și cinci ore pe zi. Acesta suține că în restul timpului, angajatul se ocupă cu alte sarcini, însă fără a detalia foarte clar.
„Nu găsim pe nimeni să angajăm la grătar, căutam de aproape două săptămâni. Poate 4000 lei par puțini, dar nu e vorba de un grătar cum e la târg sau prin piețe sau prin altă parte. Aici grătarul se face doar câteva ore, probabil între două ore și cinci, iar restul zilei facem alte lucruri. Sau căutăm pe cineva part-time dacă e interesat pentru weekend, începând de vineri după-amiază, sămbătă și duminică”, a declarat patronul, potrivit Știri Diaspora.
Postarea a stârnit un val de reacții pe social media. Dacă unii au fost de părere că suma este insuficientă pentru efortul fizic depus, mai ales în plin sezon canicular, alții sunt de părere că 4000 de lei este un salariu suficient, mai ales pentru un job care nu e nici macar full-time. Comentariile au apărut în valuri, iar tonul lor variază de la sarcasm, indignare și chiar furie.
„4000 de lei??? Măi omule, tu ai sta? La 40 de grade fumul de la grătar inhalat.”
„Dacă reziști 3 săptămâni, pleci fără niciun ban…că l-ai încurcat… Cu 3-4 fraieri trece sezonul. La anu’ face iar anunțul.”
Un alt utilizator scoate în evidență neclaritățile:
„Și restul zilei facem alte lucruri…Citiți printre rânduri.”
Au fost persoane care au luat apărarea patronului, considerând că unele pretenții sunt exagerate.
„Ferească Dumnezeu! Citesc aici mesaje și mă crucesc! Că nu stau la grătar la 40 de grade, că e puțin 4000, că dacă scazi apa și țigările nu rămâi cu nimic! Aoloo, cât vreți și ce condiții? Unii lucrează pe minim și trag frate!”
Un utilizator a adus în discuție un argument tot mai des întâlnit:
„Aveți unii niște pretenții! De asta aduce lumea nepalezi, că ăia sunt mai muncitori și mai cu simț de răspundere!”
Un alt comentator evidențiază discrepanțele sociale apărute între angajați si patroni.
„Angajații muncesc și iau mărunțiș, iar antreprenorii cu G-uri, vile, vacanțe și milioane prin conturi. Trebuie să înțelegeți că trebuie să renunțați la profiturile mari și că din acele profituri trebuie să vă creați o echipă minunată.”
Inevitabil au apărut ironiile: „Vă faceți treaba la grătar și separat după ce terminați mai faceți și alte lucruri: o nimica toată, ruptă cârca, mâinile, gunoier, tot ce se poate. Sclăvit la maxim pentru 400 de lei… îi trebuie și aerul din piept luat că doar îl plătește, ce, îi dă banii degeaba?”
Mai simplu spus: „Ca tot românul…angajăm grătaragiu pentru 3 ore și încă 12 ore la curățenie, aranjat mobilă, cărat navete cu bere..etc.”
O simplă postare a strârnit un val de reacții în mediul online, românii împărțindu-se în două tabere. Pe de o parte, mulți antreprenori se plâng că nu găsesc angajați dispuși să muncească, nici măcar pentru salarii peste medie. Pe de altă parte, angajați sau potențialii angajați semnalează lipsa unei comuncări deschise, a sarcinilor în plus nedeclarate și, în unele cazuri, tratamentul incorect.