Un pictor celebru a murit la 91 de ani. Va fi înmormântat la Mănăstirea Cernica

Un pictor celebru a murit la 91 de ani. Iacob Lazăr s-a născut la Trifeşti-Roman, judeţul Neamţ. Potrivit criticii, în puţine cuvinte, pictura lui se caracterizează prin rigoare compoziţională, o linie a desenului care are la bază studiul îndelung şi susţinut după natură.

27 iun. 2022, 17:10
Un pictor celebru a murit la 91 de ani. Va fi înmormântat la Mănăstirea Cernica

Un pictor celebru a murit la 91 de ani. Iacob Lazăr va fi înmormântat, marţi, la Mănăstirea Cernica.

În 1956 a absolvit secţia de Artă Monumentală a Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în tinereţe lucrând ca ilustrator de carte sub pseudonimul de Ion Ion.

În facultate i-a avut ca dascăli, printre alţii, pe Alexandru Steriadi, George Lowendal, Gheorge Labin, Ştefan Constantinescu, însă adevăratul său magistru a devenit pe parcurs şi a rămas Alexandru Ciucurencu, de a cărui pictură era pur şi simplu fascinat.

Citeşte şi: Misterul unui tablou vechi de peste 100 de ani. Iluzia optică descoperită după moartea pictorului dă fiori tuturor

Un pictor celebru a murit la 91 de ani

De la Alexandru Ciucurencu, pictorul a primit o învăţătură post-universitară, care s-a tradus în creaţia sa mai evident la început şi din ce în ce mai puţin pe parcursul carierei, dar care a reprezentat un puternic punct de reper moral şi profesional în mod permanent.

Iacob Lazăr a practicat o vreme arta monumentală, transpunând o serie de proiecte în tehnicile picturii al secco, simili-vitraliu sau mozaic în plăci ceramice, însă s-a reîntors de fiecare dată la pictura de şevalet, excelând în tehnica culorilor de ulei pe pânză, uneori de guaşă pe hârtie sau desen în cărbune şi tuş, scrie Realitatea.net.