Un pom din Oradea face 11 feluri de fructe

Un corcoduş care a fost altoit de mai multe ori a ajuns să producă, în final, nu mai puţin de 11 feluri de fructe, de la mai multe feluri de caise, până la o specie de nectarine. Pomul-minune se află la Oradea.

RomaniaTV.net
21 iul. 2012, 13:09
Un pom din Oradea face 11 feluri de fructe

Corcoduşul care face prune şi nectarine a fost sădit în faţa unui bloc din Oradea. Cel care a venit cu ideea să altoiască pomul în urmă cu 8 ani este Gheorghe Ţâncă, şofer de meserie şi pomicultor în timpul liber.

După multe altoiri, corcoduşul face acum 11 feluri de fructe – 4 specii de caise, 4 de prune, 2 de piersici şi o specie de nectarine. Aşa se face că din primăvară până în toamnă, copacul are tot timpul câte un fruct copt.

„Prima dată am altoit partea din mijloc cu câteva specii de prun, apoi pe margine piersici şi nectarinul, apoi spre vârf alte specii de prun. Până acum au rodit 4 specii de cais, asta e ultima specie- umbertusul „, povesteşte Gheorghe Ţânca. Pomul-minune este şi bucuria copiilor din zonă.

Acum, după ce a aflat secretul transformării unui simplu corcoduş într-un pom cu 11 feluri de fructe, pomicultorul amator vrea să facă din asta o afacere. El are o livadă şi vrea să transforme toţi pomii din ea în pomi fructiferi  asemănători celui din faţa blocului.