Un profesor de etnie romă din România, ales consilier local în Marea Britanie. Cum i-a convins pe laburişti să-i accepte candidatura, deşi nu întrunea condiţiile necesare

Nicu Ion este de etnie romă şi este unul dintre cei trei români care au devenit consilieri locali în urma alegerilor locale din Marea Britanie, desfăşurate pe 6 mai.

14 mai 2021, 17:22
Un profesor de etnie romă din România, ales consilier local în Marea Britanie. Cum i-a convins pe laburişti să-i accepte candidatura, deşi nu întrunea condiţiile necesare
Nicu Ion, consilier local în Newcastle. Sursa FOTO: Facebook Nicu Ion

Profesor de etnie romă din România, consilier local în Marea Britanie. Nicu Ion este profesor de matematică şi a plecat din România în 2012, împreună cu soţia şi fetiţa. S-au stabilit în Newcastle, iar bărbatul şi-a găsit un post de profesor la un colegiu din oraş. Succesul repurtat la alegerile locale l-a făcut să ia în calcul şi posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare.

Doream să aduc la cunoștința autoritătilor locale faptul că există o comunitate românească, formată în majoritate din romi, care nu erau reprezentați, nu aveau o voce în viața publică”, a declarat politicianul pentru Digi 24.

În urmă cu doi ani, a aderat la Partidul Laburist, o formaţiune orientată spre politici sociale, care încurajează participarea minorităților în viața publică.

Profesor de etnie romă din România consilier local în Marea Britanie. Cum i-a convins pe laburiști să-l accepte drept candidat

Bărbatul povesteşte că, timp de un an, nu a interacţionat cu partidul decât prin intermediul emailurilor. I-a fost acceptată candidatura la alegerile locale în pofida faptului că nu întrunea condiţiile necesare. S-a făcut, însă, o excepţie în cazul lui.

Citeste si Patriarhul rus cere interzicerea avorturilor: „Dă naştere copilului şi dă-l Bisericii”

M-am înscris online, un an de zile n-am interacționat deloc cu partidul, doar prin emailuri. Până la urmă, am reușit să ajung la sediul central. (…) Mi-am depus candidatura pentru a deveni candidat. Acolo, am participat la interviu. Nu aveam vechimea necesară pentru a fi selectat ca și candidat, însă interviul a fost foarte bun și au dat o derogare […] Argumentul meu principal a fost competența. Activitățile mele de voluntariat, munca pe care am făcut-o cu comunitatea”, a povestit românul pentru sursa citată.

Profesor de etnie romă din România consilier local în Marea Britanie

Şi-a desfăşurat campania electorală din uşă în uşă, atunci când acest lucru a fost posibil. Şi a reuşit să-i convingă pe englezi, care l-au ales într-un procent covârşitor. 66% dintre votanţi i-au acordat încrederea lor.

Din cauza pandemiei, nu s-a putut merge ca în alte campanii electorale. Am folosit foarte mult social media. Dar pe la mijlocul campaniei am putut să mergem și din ușă în ușă, să stăm de vorbă cu oamenii. Am fost sprijiniți și de liderii diferitelor comunități, de exemplu, comunitatea din Bangladesh. Liderii lor au promovat candidatura mea, deși contracandidata mea de la Partidul Conservator era de religie musulmană. A avut o campanie murdară. „Votați musulmanul, nu creștinul”, ceva de genul ăsta. Bineînțeles că o campanie nu trebuie făcută pe motive religioase. Candidații trebuie votați în funcție de valori și de competențe, nu de ce religie au„, a declarat, pentru Libertatea, Nicu Ion.

Romii din Newcastle au învăţat să aibă aspiraţii

În Newcastle, există o comunitate mare de romi. Nicu Ion a declarat că aceştia au reuşit să se integreze perfect, că nivelul lor de trai s-a îmbunătăţit faţă de nivelul de trai pe care-l aveau în România şi că acum, când nu mai duc grija zilei de mâine, îşi permit să aibă aspiraţii.

În România, locuiau în locuințe improvizate, din acelea din carton, în condițiile acelea cele mai urâte, iar copiii nu au fost în viața lor la școală. Și au venit la școala unde predam, nu știau să scrie și să citească. În șase luni, scriau, citeau și vorbeau perfect limba engleză. Sunt integrați, locuiesc în case cu electricitate, cu apă caldă, au joburi stabile. Perspectiva lor despre viață s-a schimbat, nivelul lor de trai s-a îmbunătățit, oamenii au deja alte aspirații.

Citeste si Dr Anthony Fauci, anunţul mult aşteptat pentru persoanele vaccinate antiCOVID: Cine este imunizat poate face fără probleme asta!

Pentru mine reprezintă dovada faptului că comunitatea romă poate fi integrată, în măsura în care autoritățile iau lucrurile astea în serios. Aici măsurile sociale sunt pentru toată populația care se confruntă cu o anumită problemă. Și rezultatul se vede în câteva luni. Dacă o familie care în România locuia sub pragul de sărăcie, și aici în șase luni se integrează, cu muncă, locuiește într-o casă, mie asta îmi spune că problema nu este neapărat a comunității, ci este problema noastră ca societate, ca sistem economic, social”, explică bărbatul.

Nu renunţă la jobul de profesor

Nicu Ion a declarat, într-un interviu pentru Libertatea, că nu poate trăi din venitul pe care-l primelte în calitate de consilier, aşa că îşi va continua activitatea la catedră.

Nu ai salariu, dar există un fel de onorariu pe care îl primești. Dar nu e o sumă mare. Eu nu pot să trăiesc din asta, o să lucrez în continuare și ca profesor. Nu renunț la munca asta, dar o să lucrez part time„, a declarat românul.