Un program de cercetare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, finanţat cu 10 milioane de lei

Ministerul Culturii a prevăzut pentru anul 2012 un buget de zece milioane de lei pentru începerea unui program de cercetare la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, proiectul fiind prevăzut să continue pe parcursul a încă trei ani, a declarat, sâmbătă, la Deva, ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

RomaniaTV.net
12 nov. 2011, 15:24
Un program de cercetare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, finanţat cu 10 milioane de lei

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a spus că în bugetul de zece milioane de lei prevăzut pentru iniţierea programului de cercetare la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei a fost inclusă şi achiziţia unor echipamente necesare specialiştilor, cercetarea sistematică urmând să fie derulată, cel mai probabil, de Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca, instituţie subordonată ministerului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am pregătit un memorandum privind o cercetare sistematică de patru ani, cu un buget substanţial, începând de anul viitor. Bugetul alocat pentru anul viitor, la acest proiect, este de zece milioane de lei. Este primul pas, fiindcă aici trebuie să cumpărăm echipamente destul de costisitoare, unele chiar depăşind 30.000-40.000 de euro. Dar fără aceste echipamente şi fără o dotare corespunzătoare nu se poate face o cercetare arheologică sistematică”, a declarat ministrul Culturii.

Acesta a anunţat că imediat ce va fi aprobat bugetul Ministerului Culturii pe anul viitor vor începe procedurile necesare pentru derularea programului de cercetare în siturile dacice din Munţii Orăştiei.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurul sit arheologic din România aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1999, iar valoarea lor istorică, arheologică şi simbolică este inestimabilă.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, referitor la bugetul ministerului pe care îl conduce pe anul 2012, că dacă acesta nu va fi suplimentat mai multe proiecte importante, precum renovarea Operei Naţionale din Bucureşti, vor fi periclitate.

Potrivit lui Kelemen, în cazul în care bugetul Ministerului Culturii pe anul 2012 nu se suplimentează, vor fi periclitate mai multe proiecte mari, precum lucrările de restaurare la Palatul Culturii din Iaşi, reconstruirea Teatrului Naţional şi nu s-ar putea începe renovarea Operei Naţionale din Bucureşti şi a Palatului Cantacuzino.