Un Netflix educaţional românesc, prevăzut în programul de guvernare PSD-PNL

Elevii români ar putea beneficia, în curând, de un program naţional de învăţământ de tip Netflix educaţional, care are ca scop realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia. Programul, realizat în colaborare cu Televiziunea Română, se regăseşte în programul de guvernare PSD-PNL.

20 nov. 2021, 21:57
Un Netflix educaţional românesc, prevăzut în programul de guvernare PSD-PNL

Acest program de tip Netflix educaţional românesc va fi destinat atât elevilor, cât şi profesorilor și familiei, inclusiv celor care învaţă în limbile minorităților naționale.

Programul a mai fost propus de către PSD înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. În urmă cu 11 ani, însă, deputații PSD au votat eliminarea din proiectul legii educației a articolului care prevedea înființarea TVR Educațional. Pe 17 mai 2010, atunci când proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, articolul care prevedea înființarea TVR Educațional a fost eliminat complet, motivaţia fiind aceea că “nu este corelat cu legea audiovizualului”.

Citeste si Formularul pe care trebuie să îl completeze părinții ai căror copii vor fi testaţi din salivă la școală – DOCUMENT

Comparativ cu programul din legislaturile trecute, în programul de guvernare al PSD-PNL apare un subcapitol nou, şi anume Configurarea unui Program Național Integrat, potrivit unui document consultat de edupedu.ro. Acest subcapitol cuprinde alte 6 programe, pe lângă programul Național de Învățământ TVR Educațional și Programul național „Vouchere culturale pentru elevi”, care are ca scop „asimilarea culturii prin acordarea unui voucher este de 250 lei/an, care poate acoperi servicii/bunuri culturale”.

Celelalte şase programe incluse în subcapitolul Configurarea unui Program Național Integrat sunt:

  • Programul național privind achiziția de laptopuri sau tablete cu abonament la internet având ca scop dotarea elevilor și a studenților, prin raportare la criterii sociale, precum și a cadrelor didactice, care nu au beneficiat anterior de mijloace electronice cu acces la Internet în scopul realizării proceselor de predare-învățare–evaluare în format on-line, cât și pentru utilizarea mijloacelor educaționale bazate pe tehnologiile digitale sau pentru colaborarea interdisciplinară.
  • Programul național pentru conectarea școlilor la internet având ca scop conectarea la Internet a tuturor unităților și instituțiilor de învățământ, cu precădere a unităților de învățământ preuniversitar din localități situate în mediul rural, mediul urban cu până la 10.000 de locuitori, precum și celor din zone izolate și/sau defavorizate, care nu au o conexiune performantă la internet.
  • Program privind Digitalizarea resurselor educaționale având ca scop realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platforma open-source (de exemplu Moodle), cu facilități de videoconferință incluse. Se va înființa ”Platforma națională digitală a educației” care conține atât manualele în format digital, catalogul virtual, dar și alte resurse de învățare și posibilități de evaluare. Platforma va include facilități pentru managementul documentelor de studii și cel al unităților de învățământ.
  • Program național de ore remediale, destinat tuturor copiilor din România având ca scop evaluarea rapidă a fiecărui elev și realizarea de ore remediale finanțate care să vizeze fiecare elev.
  • Programul naţional de sprijin al elevilor având ca scop stimularea performanței și participării la procesul educațional al tuturor elevilor din România, indiferent de statutul lor socio-economic. Programul propune relaxarea criteriilor privind eligibilitatea pentru bursa de ajutor social, astfel încât fiecare elev care provine dintr-o familie în care părinții sau tutorii legali au salariul minim pe economie va putea fi eligibil pentru acest tip de bursă, astfel încât numărul elevilor care să beneficieze de burse sociale să crească, până la dublarea numărului de beneficiari.
  • Programul national de sprijin “Școala de Spital” având ca scop sprijinirea elevilor care sunt înscriși la școala de spital.

Citeste si Educația financiară și cea juridică devin materii obligatorii la şcoală


loading...
Partenerii noștri