Un remediu pentru mahmureală folosit de milioane de oameni ar putea prelungi viaţa cu 12 ani

Ibuprofenul, medicament luat de milioane de oameni în fiecare zi, în special ca tratament împotriva efectelor mahmurelii, ar putea prelungi viaţa cu 12 ani, spun oamenii de ştiinţă.

19 dec. 2014, 13:27
Un remediu pentru mahmureală folosit de milioane de oameni ar putea prelungi viaţa cu 12 ani

Ibuprofenul, un antiinflamator non-steroidian, luat mai ales în perioada Sărbătorilor pentru combaterea mahmurelii, ar putea prelungi viaţa cu aproape 12 ani, spun oamenii de ştiinţă, potrivit The Telegraph.

În cadrul testelor de laborator, ibuprofenul a prelungit viaţa viermilor şi muştelor cu echivalentul a 12 ani în „ani umani”.

Nu numai că aceste creaturi au trăit mai mult, dar şi-au menţinut şi nivelul de sănătate mai bine pe măsură ce au înaintat în vârstă.

În ciuda diferenței de evolutie mare între viermi și rasa umană, cercetătorii cred că acest studiu ar putea avea implicatii majore şi în cazul oamenilor.

„Am folosit mai întâi ibuprofen pe drojdia de bere, un model cunoscut utilizat în studiile despre îmbătrânire şi am constatat o prelungire a vieţii acestor microorganisme”, a explicat Michael Polymenis, biochimist la Universitatea Texas A&M, coordonatorul acestui studiu, publicat joi în revista ştiinţifică americană Public Library of Science-Genetics.

„Apoi, am făcut acelaşi experiment pe viermi şi pe muşte drosofile şi am observat o prelungire a vieţii acestor animale, ca şi o menţinere mai îndelungată a stării lor de sănătate”, a adăugat acelaşi cercetător.