Un reputat epidemiolog aruncă bomba: Vaccinurile nu vor putea stăvili răspândirea! Nu se exclude un scenariu cu o mai mare contagiere

Suedia a intrat în valul trei al pandemiei de COVID. Se pare că de trei săptămâni cu o creştere cu 10% a cazurilor şi înregistrează o rată înaltă a spitalizărilor.

02 mart. 2021, 22:01
Un reputat epidemiolog aruncă bomba: Vaccinurile nu vor putea stăvili răspândirea! Nu se exclude un scenariu cu o mai mare contagiere

Un reputat epidemiolog aruncă bomba. Numărul total al cazurilor a ajuns la 669.113, cu 11.804 mai multe decât vineri, iar cel al deceselor la 12.882, cu 56 noi decese şi o incidenţă de 497 de contagieri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit datelor publicate de Agenţia de Sănătate Publică (FOHM).

Un reputat epidemiolog aruncă bomba: Vaccinurile nu vor putea stăvili răspândirea! Nu se exclude un scenariu cu o mai mare contagiere

„Se pare că ne îndreptăm spre al treilea val. Vaccinurile nu vor putea stăvili răspândirea. Aproape că nu se exclude un scenariu cu o mai mare contagiere la primăvară.”, a declarat epidemiologul şef al FOHM, Anders Tegnell.

Tegnell a vorbit despre situaţie ca fiind „critică”. Potrivit lui, comportamentul cetăţenilor în următoarele săptămâni faţă de restricţiile şi recomandările autorităţilor va fi determinant pentru evoluţia virusului.

De altfel, barurile, restaurantele vor trebui să închidă de la începutul săptămânii la orele 20:30, după cum a anunţat săptămâna trecută guvernul suedez, care a lăsat deschisă posibilitatea reducerii prezenţei publicului în magazine şi sălile de sport, conform unei legi epidemiologice temporare de urgenţă emisă la începutul anului. FOHM a prezentat marţi o propunere pentru limitarea, începând de sâmbătă, la 500 a clienţilor în magazine. Guvernul a introdus din noiembrie mai multe restricţii, faţă de strategia aleasă în primul val al pandemiei, cu multe recomandări şi câteva interdicţii izolate.

Rata mortalităţii în Suedia este de 125,95 la 100.000 de locuitori, de trei ori mai mare decât în Danemarca şi de zece ori mai mare faţă de Finlanda şi Norvegia, dar totuşi mai mică decât în alte ţări ca Belgia, Marea Britanie, Italia, Spania şi Portugalia.

Totodată, România se îndreaptă spre valul al treilea sau deja se află în această fază a pandemiei, avertizează specialiştii, în timp ce numărul cazurilor grave de la ATI este din nou pe trend ascendent.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 3.950 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 106 decese. În prezent, la ATI sunt 1.044 de pacienţi cu COVID-19.

Citeşte şi: Ce ne va aduce valul trei al pandemiei. Dr Radu Ţincu, medic primar ATI: „Va fi oarecum diferit de precedentele. Vom asista, probabil, la o accelerare a transmiterii virusului în rândul tinerilor”