Un român din zece suferă de depresie. Tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai mulţi, mai variaţi şi mai elevaţi, susţin specialiştii.
Iulian Tudor
19 sept. 2014, 09:29
Un român din zece suferă de depresie. Tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, potrivit Agerpres.

Factorii declanşatori ai „bolii secolului”, în opinia specialiştilor, sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, la ora actuală, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele putând creşte semnificativ riscul de depresie.

Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista„, susţine psihologul Mihaela Sârbu, preşedinta Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume.

În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Alţi factori declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor pe care specialiştii i-au identificat sunt explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil şi sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte – Facebook etc.), slaba acoperire a nevoilor de bază, alimentaţie sănătoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă, prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională, atrage atenţia Mihaela Sârbu.

Primii paşi care trebuie urmaţi pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie este să fie asigurată că nu este singură în tot acest proces, să fie acceptată fără critici, să i se ofere afecţiune şi atenţie.

Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează„, afirmă Mihaela Sârbu, psiholog – psihoterapeut.

Potrivit acesteia, nu există niciun program guvernamental care să prevină şi să combată depresia. „Deocamdată nu cred că există un program guvernamental care să combată acest îngrijorător flagel, deşi este mare nevoie de el„, declară psihologul Mihaela Sârbu.

CITEŞTE ŞI: Depresia duce la sinucidere. Vezi care sunt semnele şi poţi salva viaţa cuiva drag

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul pozelor false! Casa care apare în imagini, închiriată de un grup de tineri. Au făcut poze și au acoperit camera de supraveghere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare