Un român este Tânărul European al Anului 2021. Alexandru Manda: „Văd o Românie care să conteze, să fie egală celorlalte state din UE”

Alexandru Manda este un tânăr din Constanța care a luptat pentru drepturile elevilor, lucru pentru care a fost desemnat Tânărul European al Anului.

02 dec. 2022, 22:19
Un român este Tânărul European al Anului 2021. Alexandru Manda: „Văd o Românie care să conteze, să fie egală celorlalte state din UE”
Alexandru Manda, Tânărul European al Anului

Alexandru Manda a luptat ca elevii să beneficieze de burse, manuale școlare gratuite și transport fără plată, iar pentru reușitele lui a fost numit Tânărul European al Anului 2021.

Alex are 23 de ani și de aproape un deceniu sprijină tinerii români în lupta pentru dreptul la educație a fiecăruia. El a depășit orice limită și și-a dat seama că elevii din Constanța au nevoie de mai multe, așa că, ajutat de colegii săi, a ieșit în față pentru normalitate, chiar dacă nu a fost deloc ușor.

„Eram nemulțumit de abuzurile care se întâmplau în școală. În coala gimnazială în care am învățat îmi vedeam colegii abuzați, drepturile încălcate lor și mie, vedeam cum autoritățile locale de asemenea ne călcau în picioare drepturile, vedeam cum nouă ca elevi nu ne era deloc luat în seamă punctul de vedere, vedeam cum singurul nostru rol este să stăm în bancă și să ascultămș”, a mărturisit Alexandru Manda.

Citește și: Cum a fost surprins David Popovici în metrou! Imaginea virală cu dublul campion mondial FOTO

Vocea lui și a colegilor săi nu au fost ignorate de autorități, chiar dacă la început a fost mai greu.

„La început eu și colegii mei nu eram băgați în seamă, din contră eram discreditați de către autorități dar și în fața colegilor noștri de către diverși politicieni care dădeau mesaje împotriva noastră în presă, dar ușor, ușor, mai ales după primele victorii, după ce am câștigat la Constanța transportul gratuit pentru elevi, au început să fie conștienți că elevii pot fi o forță, pot fi un vector al schimbării, iar noi ca elevi suntem vocea care trebuie ascultată, pentru că nu poți să iei decizii în societate fără să iei în calcul viitorul societății”, a adăugat Alex.

În liceu, el și colegii lui au fondat Asociația Elevilor din Consatanța.

„Am obținut bursele pentru elevi în Constanța și în 45 de localități din cele 70 ale județului Constanța, aici eram când am obținut manualele gratuite pentru elevi în întreaga țară după ce am învins în instanță Ministerul Educației, aici eram când am crescut bursele pentru elevii din Constanța succesiv astfel încât fondul de burse a ajuns în 3 ani de la 2 la 9 milioane de lei”, a spus Alexandru Manda.

Citește și: Ghanim Al Muftah, tânărul fără picioare care a impresionat, alături de Morgan Freeman, la festivitatea de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar, vrea participe la Jocurile Paralimpice şi să fie prim-ministru VIDEO

După liceu s-a mutat la bucurești și a ajuns vocea tinerilor români în Consiliul Europei.

„Una dintre cele mai importante realizări a fost faptul că ne-a format și pe noi ca echipă managerială, ne-a acomodat cu ideea că un reprezentant al elevilor are un cuvânt de spus și trebuie ascultat în organizațiile noastre”, a afirmat Bianca Ibadula, directoarea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Constanța.

Pentru Alex, România trebuie s fie egală celorlalte membre UE.

„Văd o Românie care să conteze, să fie egala celorlalte state din UE. Eu cred într-o Uniune Europeană mai puternică, mai solidară, o UE fără decalaje între țări și comunități, fără decalaje între cetățenii săi”.