Un român, în topul Forbes al bogaţilor lumii. Mexicanul Carlos Slim este din nou cel mai bogat

Mogulul mexican Carlos Slim s-a clasat pe primul loc în topul anual al miliardarilor realizat de revista Forbes, cu o avere estimată la 69 de miliarde de dolari.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 19:52
Un român, în topul Forbes al bogaţilor lumii. Mexicanul Carlos Slim este din nou cel mai bogat

Carlos Slim, a cărui avere provine din afaceri diferite, de la telecomunicaţii la construcţii, ocupă primul loc în clasamentul anual al Forbes. Averea sa a fost estimată la 69 de miliarde de dolari.

Pe locul al doilea în clasament se află fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere estimată la 61 de miliarde de dolari. El este urmat, pe locul al treilea, de investitorul american Warren Buffett, a cărui avere valorează 44 de miliarde de dolari.

Locurile 4 şi 5 din top sunt „ocupate ” de  doi europeni – Bernard Arnault, preşedintele şi directorul executiv al grupului francez specializat în bunuri de lux LVMH, cu o avere estimată la 41 de miliarde de dolari şi Amancio Ortego, fondatorul reţelei de magazine de modă Zara, cu o avere de 37,5 miliarde de dolari.

Pe locul 6 se află Larry Ellison, fondatorul şi şeful executiv al grupului de software Oracle, a cărui avere a fost estimată la 36 de miliarde de dolari. Ellison este urmat de brazilianul Erike Batista, cu o avere estimată la 30 de miliarde de dolari, provenită din activităţi petroliere şi de minerit.

Locul 8 i-a revenit suedezului Stefan Persson, patronul firmei H&M, cu o avere estimată la 26 de miliarde de dolari. Pe locul 9 se află miliardarul din Hong Kong, Li Ka-Shing, cu o avere de 25,5 miliarde de dolari, el fiind proprietarul holdingurilor Hutchinson Whampoa şi Cheung Kong. Totodată, Li Ka-Shing este asiaticul care ocupă poziţia cea mai înaltă pe lista Forbes.

Locul 10 i-a revenit germanului Karl Albrecht, proprietarul lanţului de magazine Aldi, cu o avere estimată la 25,4 miliarde de dolari.

În clasamentul Forbes al miliardarilor lumii singurul român care figurează este Dinu Patriciu, pe poziţia 854, cu o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari. Între alte nume cunoscute de miliardari în actualul top Forbes, figurează şi cele ale magnatului indian al oţelului, Lakshmi Mittal, care, cu o avere estimată la 20,7 miliarde de dolari, s-a situat pe locul 21, urmat de George Soros, pe locul 22, cu 20 de miliarde de dolari.

Mark Zuckerberg ocupă locul 35, cu o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, în timp ce investitorul rus Mihail Prohorov, care s-a întrecut cu Vladimir Putin în cursa pentru Kremlin, ocupă în Forbes locul 58, cu o avere estimată la 13,2 miliarde de dolari.

Lista arată că la ora actuală, în lume, există 1153 de miliardari în dolari, ultimul loc aparţinându-i chinezului Zhang Guiping şi familiei sale care se ocupă cu afaceri imobiliare, având o avere estimată la 1 miliard de dolari. De fapt, locul 1153 nu este „unic”, averile estimate la 1 miliard de dolari aparţinând unui număr de 75 de persoane.