Un savant construieşte maşina timpului. Vrea să călătorească în trecut pentru a-şi revedea tatăl

În general, se pleacă de la ideea că nu putem călători în timp din cauza legilor fizicii. Tocmai de aceea, există cercetători interesați să rezolve problema. Unul dintre aceștia este astrofizicianul Ron Mallett (74 ani) care dorește să-și întâlnească tatăl, mort în urma unui infarct pe când Ron avea doar 10 ani, informează CNN.

RomaniaTV.net
02 ian. 2020, 09:05
Un savant construieşte maşina timpului. Vrea să călătorească în trecut pentru a-şi revedea tatăl

Ron Mallett crede că problemele care fac imposibilă acum călătoria în timp se pot rezolva. Mai mult, el este hotărât să construiască o mașină a timpului. Astrofizicianul susține că a descoperit ecuațiile și principiile care îl vor ajuta să construiască mașina timpului. 

Entuziasmul cercetătorului are un scop, vrea să se întoarcă în trecut pentru a-și reîntâlni tatăl, mort în urma unui infarct, pe când Ron avea numai 10 ani. „Pentru mine, tata a fost centrul universului meu”, a declarat Mallett pentru CNN. La un an după decesul părintelui, Mallett a găsit, din întâmplare, cartea lui H.G. Wells, „Mașina Timpului”. „Cartea asta mi-a schimbat viața”, a declarat astrofizicianul. 

 

Ron Mallett, mașina timpului

Ron Mallett este profesor de fizică la universitatea din Connecticut. În cariera sa științifică, a studiat găurile negre și teoria relativității generale a lui Einstein, teorie care descrie gravitația drept o proprietate a geometriei spațiu-timp. Astfel, cu cât un obiect este mai masiv, cu atât mai mult el deformează spațiu-timpul, iar acest efect este perceput drept „gravitație”. 

„Pe scurt, conform lui Einstein, timpul e afectat de viteză”. Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă cel al astronautului care se deplasează într-o o navă cu o viteză apropiată de cea a luminii. Pentru el, timpul va curge diferit, comparativ cu cei rămași în urmă, pe Pământ. După o călătorie de un an la bordul navei, la întoarcere, astronautul va realiza că, pe Pământ, au trecut, de fapt, zeci de ani.

Mallett are însă o problemă: o călătorie la asemenea viteze te va transporta „în viitor” și nu „în trecut”. Or, Mallett vrea să călătorească în sens invers, în trecut. Răspunsul îl dă tot Einstein, potrivit căruia curgerea timpului este afectată și de gravitație. „Pe scurt, cu cât gravitația este mai mare, cu atât timpul e încetinit mai mult”, explică Ron Mallett.

În plus, în teoria lui Einstein apare și conceptul de spațiu-timp. Dacă reușești să „curbezi” spațiul din jur, vei „curba”, odată cu el, și timpul, care devine, astfel, o „buclă” care te va ajuta să te „deplasezi” în trecut.

Conform lui Mallett, lumina ne poate ajuta să călătorim în trecut. Pentru asta, este nevoie de un „laser inelar”, ca la unele giroscoape, unde fasciculul de lumină e direcționat cu ajutorul unor oglinzi pentru a forma, în final, „o buclă închisă”. 

Problema rămasă nerezolvată ține de faptul că „Poți trimite informația înapoi, în trecut, dar doar până în acel moment în care ai pornit, pentru prima oară, mașinăria”. Dacă, de pildă, se reușește crearea unei astfel de mașini a timpului, pe 1 ianuarie 2020, această dată reprezintă „borna” maximă până la care viitorii călători în timp vor putea circula în propriul lor trecut. Ei nu vor putea călători „mai departe” în trecut, dincolo de această dată.

Unii oameni de știință se declară sceptici față de ideile lui Mallett și, mai ales, față de posibilitatea punerii lor în practică.

„Călătoria în timp este posibilă, conform teoriei generale a relativității”, declară un alt astrofizician, Paul Sutter. „Dar, când încercăm să creăm, chiar la modul teoretic, un astfel de dispozitiv, de fiecare dată fizica ne dă în cap cu ceva”, spune Sutter care mai crede, în plus, că „există multe fisuri în judecata matematică și teoria” colegului său astrofizician, Mallet. „Chiar dacă ar funcționa așa ceva, trebuie precizat că nu va fi o mașină a timpului, în adevăratul sens al cuvântului, ci va produce, pur și simplu, un efect infinitezimal, dar suficient cât să poată fi măsurat și să demonstreze principiile teoriei relativității”, a adăugat Sutter.

Știința va demonstra dacă Ron Mallet va reuși, vreodată, să-și împlinească visul de a-și revedea tatăl, folosindu-se de o mașină a timpului.

 

Citește și:

Teoria lui Einstein, verificată pe o stea care orbitează o gaură neagră