Un SECOL de la PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Liderii europeni îndeamnă noile generaţii să înveţe LECŢIA TRECUTULUI

Reuniţi, luni, la Liege pentru a comemora începutul Primului Război Mondial, precipitat acum un secol de invadarea Belgiei de către trupele germane, liderii europeni au îndemnat lumea de azi să 'înveţe din lecţiile trecutului', într-un context în care stabilitatea continentului este ameninţată de criza din Ucraina.
Iulian Tudor
04 aug. 2014, 14:35
Un SECOL de la PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Liderii europeni îndeamnă noile generaţii să înveţe LECŢIA TRECUTULUI

‘Europa paşnică, Europa unificată, Europa democratică. Bunicii noştri au visat la ea. Noi, astăzi, o avem. Să avem grijă de ea şi să continuăm să o îmbunătăţim’, a pledat în alocuţiunea sa regele Belgiei Philippe.

‘Nu putem fi simpli gardieni ai păcii, depănători de amintiri, ne aflăm în faţa unor responsabilităţi’, a insistat la rândul său preşedintele francez Francois Hollande, care a evocat criza din Ucraina, ‘unde a fost doborât un avion civil’, dar şi ‘masacrele populaţiilor civile’ din Siria şi Irak şi drama din Gaza.

‘Evenimentele din Ucraina ne amintesc că instabilitatea continuă să se răspândească pe acest continent’, a subliniat în ce-l priveşte prinţul William, reprezentantul Marii Britanii şi al ţărilor din Commonwealth care au fost angajate în conflictul sângeros de acum un secol.

Citeşte şi Scenariu PARALIZANT: Cum ar putea începe Al 3-lea Război Mondial în 2014

‘Fără respectarea celuilalt şi fără toleranţă, pacea nu este posibilă’, a conchis premierul belgian Elio di Rupo, aducând un omagiu miilor de victime civile din această ţară, ‘masacrate de invadatori în funesta lună august a lui 1914’.

Preşedintele german Joachim Gauck nu a prezentat scuze în intervenţia sa, îndemnând doar pe un ton sobru să se ‘desprindă învăţămintele amare şi terifiante’ ale trecutului. ‘Astăzi, în Europa, legea celui mai puternic face loc forţei legii’, a adăugat el.

Demnitari din 24 de ţări angajate în ‘Marele război’ au fost invitaţi la comemorarea de la Liege, plasată sub semnul sobrietăţii. Circa 12 dintre state au fost reprezentate de preşedinţi. Noul rege Felipe al Spaniei a făcut cu acest prilej prima sa deplasare în străinătate, iar prinţul William a venit împreună cu soţia sa Kate.

Oraşul Liege a fost pus sub strictă supraveghere pentru ceremonie, 650 de poliţişti fiind desfăşuraţi pentru a-i proteja pe invitaţi. Reversul acestor măsuri a fost nemulţumirea locuitorilor nevoiţi să se mulţumească să urmărească ceremonia pe ecrane-gigant. Riveranii au fost rugaţi să rămână în case şi să ţină ferestrele închise.

Prinţul William şi soţia sa s-au deplasat ulterior la Mons, pentru o altă ceremonie în micul cimitir militar Saint Symphorien, unde urmau să se întâlnească şi cu premierul britanic David Cameron şi prinţul Harry. În acest cimitir se odihnesc primul soldat britanic ucis în Primul Război Mondial şi ultimul, ucis la 11 noiembrie 1918, ziua armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor.

Citeşte şi 20 de milioane de victime. Top 10 ţări cu cei mai mulţi morţi în Primul Război Mondial. România e printre ele

Şi Marea Britanie comemora luni 100 de ani de la declaraţia de război faţă de Germania printr-o ceremonie la catedrala Westminster, o paradă de maşini de epocă şi slujbe religioase. La mii de kilometri distanţă, Australia şi Noua Zeelandă au adus la rândul lor un omagiu zecilor de mii de soldaţi originari din cele două ţări căzuţi pe câmpurile de luptă din Europa în timpul Marelui Război.

Jocul alianţelor a făcut ca invadarea Belgiei, la 4 august 1914, să declanşeze ostilităţile din Primul Război Mondial. Germania a încălcat neutralitatea micului regat pentru a încercui forţele franceze, gest urmat imediat de intrarea în război a Marii Britanii. Liege a rezistat mai multe zile asaltului artileriei germane, care nu şi-a atins scopul decât după ce a recurs pentru prima dată la tunurile sale de 420 mm, celebrele ‘Grosse Bertha’. Oraşul a căzut la 16 august, dar rezistenţa sa neaşteptat de lungă a întârziat cu câteva zile avansul unei părţi a forţelor germane, asigurându-le un răgaz aliaţilor francezi şi britanic. Forţele germane s-au răzbunat prin violenţe care au costat viaţa a circa 6.500 de civili şi au şocat lumea occidentală, aminteşte AFP.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Habemus Dan! Nicușor Dan este noul președinte al României după numărarea a 100% din voturi: 53,60 – 46,40! Rezultate finale, date oficiale BEC alegeri prezidențiale 2025, turul 2
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
Playtech.ro
Județul în care Nicușor Dan a obținut un scor record, de peste 90%. Rezultatul este unul fără precedent
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Vremea se schimbă total. România se pregătește de două săptămâni teribile
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Se modifică data la care vor fi livrate alocațiile copiilor în luna iunie 2025
Cancan.ro
George Simion, PRIMELE declarații după ce a pierdut în fața lui Nicușor Dan: 'Am fost singuri împotriva tuturor'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea artistă pe care România a pierdut-o. A câștigat cele mai mari premii mondiale. Nimeni n-o va înlocui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Prima reacție din Rusia privind alegerile din România! Anunț de la Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare