Un senator UDMR cere derogare pentru uciderea a peste 500 de urşi

Senatorul UDMR de Covasna, Fejér László-Ödon, solicită reprezentanţilor Ministerului Mediului să acorde derogare pentru "recoltarea preventivă” a 520 de urşi, arătând că aceste animale, care s-au înmulţit foarte mult, pun în pericol vieţile oamenilor şi provoacă numeroase pagube materiale.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 16:29
Un senator UDMR cere derogare pentru uciderea a peste 500 de urşi

Fejér László-Ödon menţionează, într-o interpelare adresată ministrului Mediului, că proiectul Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi prevenţie în cazul speciilor de urs şi lup prevede derogări pentru recoltarea unui număr mic de animale şi nu detaliază măsura prevenţiei, potrivit Agerpres. 

Astfel, proiectul de ordin prevede la art. 2 alin (1) ca numărul maxim de derogări aprobate de autoritate până în primăvara anului viitor să fie de 140 de exemplare de urşi bruni şi 90 de exemplare de lupi.

Citeşte şi: Drama urşilor din România. Liberalizarea vânătorii de urşi, vânătoarea de trofee

Invocând Legea 407, care prevede că nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an, senatorul UDMR concluzionează că este inacceptabilă comasarea cotei de intervenţie şi cu cea de prevenţie într-un singur ordin şi cere emiterea de ordine distincte pentru cele două acţiuni.

„Domnule ministru, cerem emiterea unui nou ordin pentru un nivel maxim de prevenţie, stabilită până la nivelul sporului natural, care se repartizează pe judeţe şi gestionări de pe fondurilor cinegetice. Printr-un simplu calcul, conform unor studii, în România există un număr de 6.500 de exemplare de urşi, care este mult peste nivelul optim, iar din acest motiv este necesar să acordaţi derogări la prevenţie pentru sporul natural de 8% , adică pentru 520 de exemplare”, a spus senatorul UDMR.

Fejér László-Ödon a solicitat, de asemenea, despăgubirea oamenilor atacaţi şi păgubiţi de urşi, respectiv alocarea sumelor necesare la următoarea rectificare bugetară.

Citeşte şi: Urşii din România, subiect de reportaj pe BBC. „Sunt temeri că situaţia a scăpat de sub control”