Un simbol al integrarii a murit în condiţiii groaznice, violată şi lovită cu un ciocan

O imigrantă din Etiopia devenită simbol al integrării în Italia, ţara ei de adopţie, a fost ucisă la ferma unde creştea capre pentru afacerea sa, a anunţat miercuri poliţia italiană, citată de Reuters.

RomaniaTV.net
30 dec. 2020, 17:20

Un simbol al integrării după ce a fost victimă a rasismului, o etiopiancă a avut parte de o moarte cumplită. Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, un angajat din Ghana care lucra la ferma din Trentino, în nordul Italiei, a recunoscut că a violat-o şi ucis-o cu un ciocan pe Agitu Ideo Gudeta, în vârstă de 42 de ani, informaţie neconfirmată deocamdată.

Agitu, un simbol al integrării, fugită în 2010 din capitala etiopiană Addis Abeba pe fondul reprimării protestelor legate de accesul investitorilor străini la terenurile agricole, a beneficiat, odată ajunsă în Italia, de politicile care permiteau fermierilor să lucreze terenuri agricole abandonate.

Instalată pe un astfel de teren în Valle dei Mocheni, şi-a făcut o fermă de capre, ajungând să aibă, în 2018, 180 de capete şi devenind cunoscută pentru brânza şi produsele cosmetice produse la ferma sa, La Capra Felice.

Povestea ei a fost prezentată de presa internaţională ca un exemplu de „poveste de succes” de integrare a migranţilor, într-un moment în care în Italia ostilitatea faţă de migranţi era în creştere, alimentată de formaţiunea de extrema dreaptă La Liga.

Agitu, devenită un simbol al integrării, a fost, de altfel, acum doi ani ţinta unei agresiuni cu motivaţie rasistă din partea unui vecin, care potrivit presei i-a cerut atunci să plece, adresându-i-se cu apelativul „negresă împuţită”. Autorul agresiunii, care l-a atacat şi pe un colaborator din Mali al etiopiencei, a fost ulterior condamnat de tribunalul din Trento la 9 luni închisoare pentru vătămare corporală, în timp ce acuzaţia de hărţuire motiv.

Disperarea unei tinere de 26 de ani, moartă de Covid. „Sunt la puşcărie sau la spital? Nu mai merge masca! Să-mi luaţi sicriu alb”. Mesajele fetei sunt tulburătoare