Un singur ministru PSD ar putea rămâne în Guvern după rocada cu PNL – surse

Liderii Coalitiei pun la punct ultimele detalii pentru împărtirea Puterii la rocadă. Vor fi negocieri complicate la Palatul Victoria, acolo unde premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu si seful UDMR Kelemen Hunor se vor întâlni într-o sedintă decisivă. Ulterior, cei trei lideri vor cere aprobarea partidelor pentru împărtirea ministerelor.

08 mai 2023, 14:06
Un singur ministru PSD ar putea rămâne în Guvern după rocada cu PNL – surse

Liderii coaliţiei, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor se întâlnesc, luni, pentru o discuţie privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, care ar urma să intre săptămâna aceasta în şedinţa de Guvern precum şi despre rotaţia premierilor şi o posibilă renegociere a portofoliilor stabilite în protocolul semnat în urmă cu un an şi jumătate.

PNL şi PSD trebuie să se pună de acord şi în privinţa unei renegocieri a portofoliilor, la rotaţia premierilor de la sfârşitul acestei luni. În plus, unii miniştri nu se vor mai regăsi în viitorul Executiv condus de Marcel Ciolacu.

Citește și: Nicolae Ciucă provoacă rumoare în PNL: „Marcel Ciolacu va avea drept de veto şi asupra miniştrilor liberali”

Liderii PNL se vor reuni într-o şedinţa a conducerii partidului pentru a stabili mandatul de negociere pentru preşedintele Nicolae Ciucă, la rotaţia premierilor.

În plus, liderul PSD trebuie să decidă dacă va rămâne în Executiv sau va merge la Senat. Şi PSD va convoca forurile de conducere, până la sfârşitul lunii. Potrivit unor surse citate de stiripesurse.ro, singurul ministru PSD care ar rămâne în Guvern este Sorin Grindeanu, la Transporturi. În rest, toți miniștrii PSD sunt pasibili de ”remaniere”.

Citește și: EXCLUSIV – George Simion aruncă bomba. A fost curtat şi de PSD, şi PNL pentru o posibilă alianță la guvernare

Premierul Nicolae Ciucă spunea, despre scenariul în care PNL este dispus să renunţe la portofoliul Transporturi la rocada guvernamentală, că elementele care ţin de detaliu sunt înscrise în protocol.

”Dacă vor apărea alte solicitări, atunci ele trebuie negociate şi analizate”, arăta Ciucă săptămâna trecută.

„În acest moment avem un protocol şi îl respectăm. Atunci când coaliţia va lua altă decizie, sunt primul care am să vin şi am să vă anunţ”, afirma şi Marcel Ciolacu, întrebat, vineri la Piatra Neamţ, cum ar putea arăta Cabinetul Ciolacu şi dacă ar putea să dispară anumite ministere, în contextul în care ar putea fi schimbat protocolul coaliţiei.

PSD va avea Transporturile și Secretariatul General al Guvernului, acolo unde va fi păstrat Marian Neacșu.

Marcel Ciolacu și-ar dori să aducă mai multe femei în Guvern și este posibil ca actualul ministru al Muncii să fie schimbat cu o femeie. De asemenea, se poartă negocieri pentru Gabriela Firea. În curând ministrul Familiei va intra în campanie pentru Primăria Capitalei și cei de la PSD se tem să nu o vulnerabilizeze în Guvern.

La ministerul Economiei va veni europarlamentarul Mihai Tudose, după ce chiar Marcel Ciolacu a anunțat public că și-l dorește alături în viitorul Guvern.

În schimb, liberalii vor primi Finanțele și vor păstra Ministerul Justiției, unde este posibil să îl regăsim tot pe Cătălin Predoiu.