Nicolae Ciucă provoacă rumoare în PNL: „Marcel Ciolacu va avea drept de veto şi asupra miniştrilor liberali”

Negocierile din cadrul coaliției de guvernare pentru viitoarele portofolii ministeriale sunt în stadiu avansat și se creionează Cabinetul lui Marcel Ciolacu, noul premier putând refuza chiar propunerile PNL.

08 mai 2023, 11:27
Nicolae Ciucă provoacă rumoare în PNL: „Marcel Ciolacu va avea drept de veto şi asupra miniştrilor liberali”

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a explicat că vor exista schimbări în garnitura de miniștri de la PNL. Ciucă a spus că se vor aproba numele la nivelul fiecărui partid, dar pe lista finală noul premier Marcel Ciolacu va avea ultimul cuvânt. În aceste condiții, dacă Ciolacu nu își dorește în Guvern un ministru al PNL l-ar putea refuza.

”Cu certitudine vor fi modificări inclusiv la actualii membri ai Cabinetului și totododată trebuie să menționez că există, în momentul în care va prelua funcția de premier domnul Ciolacu, există și decizia dumnealui.

Discuții există, fiecare nominalizare trebuie să aibă loc în forurile statutare ale fiecărui partid, trebuie aprobată, dar ultimul cuvânt asupra listei finale îl va avea premierul Marcel Ciolacu.

EXCLUSIV – George Simion aruncă bomba. A fost curtat şi de PSD, şi PNL pentru o posibilă alianță la guvernare

Pornim discuțiile de la acest protocol, asta am zis de fiecare dată. Bineînțeles că, fiind o coaliție politică, se pot efectua și negocieri.”, a spus Nicolae Ciucă.

Ciucă a explicat că nu a discutat cu Marcel Ciolacu despre viitorii miniștri de la PSD.

”Nu am discutat niciun nume , cu atât mai puțin numele domnului Tudose. Este decizia PSD-ului cu ce oameni vor veni în Guvern”, a mai spus Ciucă.

Surse din coalițe susțin că actualul premier Nicolae Ciucă ia în calcul să rămână în Guvern pe acest post de vicepremier care va fi creat.

Mai mult, dacă situația ministrului de Interne, Lucian Bode, nu va fi clarificată, atunci Nicolae Ciucă ar putea prelua portofoliul de ministru al Internelor.

La PNL ar avea loc cele mai puține schimbări , în ciuda faptului că premierul Ciucă spunea că mulți dintre miniștrii liberali nu se vor mai regăsi în guvern. Virgil Popescu este lipit pe scaunul de ministru al Energiei.

Victor Ponta, despre rotativa Guvernului. ”Trebuie să vedem când e în vizită în România Iohannis. Cred că îl doare în cot de noi”
Cătălin Predoiu rămâne la Justiție, Bogdan Aurescu la Externe și Ligia Deca la Educație. De asemenea, se vechiulează faptul că președintele Klaus Iohannis îl va impune pe consilierul prezidențial Cosmin Marinescu în funcția de ministru de Finanțe. În PNL este mare nervozitate pe acest subiect, mai ales că Iohannis mai are doi miniștri în Guvern, pe Ligia Deca și Bogdan Aurescu. Liberalii și-ar dori ca Finanțele să revină unui om al partidului, mai ales că urmează anul electoral 2024.

Nicolae Ciucă promite că va rezolva pensiile speciale până la finalul mandatului

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul se va ocupa rapid să rezolve problema pensiilor speciale pentru care e necesară o reformă, conform prevederilor din PNRR. România s-a obligat să reducă decalajele dintre pensiile speciale și cele ale oamenilor care nu muncesc în justiție, poliție sau armată sau în serviciile speciale.

Ciucă spune că pensiile speciale vor fi reformate în mandatul său. „Nu lăsăm moștenire nimic. E o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toți. Varianta asumării răspunderii e ultima luată în calcul. Vom proceda așa cum am procedat cu toate legile, vom merge cu ele în Parlament!”, a spus Nicolae Ciucă.