Un singur pacient mai este internat în Spitalul Foişor. Autorităţile îl menţin ca unitate COVID

Spitalul Foisor, evacuat în toiul nopții și transformat în nunitate COVID, mai are un singur pacient. Cu toate acestea, bolnavii care ar avea nevoie de tratamente de specialitate sunt nevoiți să se trateze în alte spitale din țară sau chiar în afara țării.

15 mai 2021, 16:35
Un singur pacient mai este internat în Spitalul Foişor. Autorităţile îl menţin ca unitate COVID

Un singur pacient mai este internat în Spitalul Foişor, devenit unitate COVID la începutul lunii aprilie, când zeci de pacienţii au fost externaţi sau transferaţi către alte spitale.

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a cerut, miercuri, în plenul Senatului, ca spitalul Foişor să fie redeschis „de urgenţă”.

„Deschideti Spitalul de ortopedie “Foișor”! 850 pacienți asteaptă să fie operați! Guvernul haotic ține închis un spital atât de important din țară, cu peste 200 de paturi, pentru doar 5 pacienți covid. Respectați toți bolnavii! Toți au dreptul la sănătate!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Citeşte şi: Leon Dănăilă, pe lista de aşteptare pentru o operaţie la Spitalul Foişor. Medicul are dureri crunte

Prim-vicepreşedintele PSD a precizat că „a trecut o lună de când peste 100 de pacienţi ai spitalului clinic ortopedie şi traumatologie „Foişor” au fost evacuaţi forţat noaptea, unii dintre ei în secţii ATI”.

„Fără niciun pic de milă, oameni în cârje sau în scaune cu rotile, pacienţi operaţi aflaţi pe tărgi au fost mutaţi în maşinile rudelor obligate să vină să-i ia acasă, indiferent de starea lor. Imaginile au fost văzute de oameni din întreaga lume şi au fost pentru toţi au fost şocante. Haosul, lipsa de empatie, dar mai ales nepăsarea demonstrate de cei aflaţi la guvernare.

Declaraţia vicepremierului Barna făcută atunci este antologică pentru că arată clar ce înseamnă viaţa oamenilor pentru actualul Guvern. Citez: guvernanţii nu au avut până acum de unde învăţa bună practică a evacuării din spitale. Perfect! Dacă nu au învăţat, o pot face acum, pe pielea oamenilor amărâţi, bolnavi şi fără apărare”, a spus Gabriela Firea în plenul Senatului.

Citeşte şi: Monica Pop, despre evacuarea de la Foişor: „Eu consider evacuarea de la Foişor ca un nou Colectiv”

La începutul săptămânii, şeful DSU Raed Arafat declara că Spitalul Foişor va rămâne unitate suport COVID. Şeful DSU spune de asemenea că nu crede că trebuie eliminat ordinul de revocare prin care spitalul ortopedic a devenit secţie pentru bolnavii infectaţi cu coronavirus.

„Nu ştiu dacă trebuie eliminat ordinul de revocare prin care spitalul Foişor a devenit suport COVID. Ordinul a fost stabilit când a intrat, în acest moment când nu mai au pacienţi la terapie intensivă. Se decide pe baza situaţiei epidemiologice, când se întoarce. Aici, e un ordin care intră sau iese, un ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte unităţile sanitare COVID. La acest moment, ordinul care a fost emis şi avizat de ministerul Sănătăţii, a stabilit anumite aspecte şi anumite condiţii. Condiţiile se îmbunătăţesc, ei mai au pacienţi de ATI, evităm să mutăm bolanvii de lka un loc la altul, unde riscul este foarte mare pentru bolnavi. Aşteptăm să se termine situaţia care e, iar în urma analizei se paote întoarce la activitatea lui originală.”, a spus Raed Arafat, după şedinţa de Guvern.