Un șofer de BMW a scăpat de trei sancțiuni rutiere grave, după ce polițistul a calculat greșit amenda

Un șofer de BMW a scăpat de trei sancțiuni rutiere grave pentru că polițistul care l-a oprit în trafic a calculat greșit amenda.

15 feb. 2024, 10:54
Un șofer de BMW a scăpat de trei sancțiuni rutiere grave, după ce polițistul a calculat greșit amenda
Cum a scăpat un șofer de BMW de amendă, chiar dacă era vinovat

Un șofer care a săvârșit trei contravenții grave în trafic, în timp ce se afla la volanul unui BMW, a scăpat de sancțiuni pentru că agentul rutier a calculat greșit valoarea amenzii.

Incidentul a avut loc în 26 iulie 2022, iar hotărârea definitivă în justiție a fost pronunțată în 25 ianuarie 2024. Potirivt Poliției, agentul constatator a reținut că șoferul nu a respectat semnalele polițistului rutier de a opri și a adoptat un comportament agresiv în trafic, deplasându-se succesiv de pe o bandă pe alta, alternând în stânga și dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circula în același sens.

Citește și: Un șofer român a fost prins în Germania cu 33.000 de euro asupra sa. Locul inedit unde i-a ascuns

Șoferul BMW a fost urmărit de echipajul rutier și a traversat o intersecție pe culoarea roșie a semaforului. Urmărirea a avut loc pe străzile din municipiul Slatina. Toate cele trei contravenții au fost probate prin înregistrările video realizate de camera video.

Conducătorul auto (Dan G.) a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 1.740 de lei și i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 120 de zile. Acesta nu a recunoscut faptele și a susținut că nu a avut un comportament agresiv, a traversat intersecția pe culoare verde și că nu a fost urmărit de echipajul de poliție cu semnalele acustice și luminoase pornite.

Deși faptele acestuia au fost clare, instanța respingând apărarea potrivit căreia nu a săvârșit contravențiile, în final, conducătorul auto a avut câștig de cauză. Un magistrat de la Tribunalul Olt a descoperit că agentul rutier nu a stabilit o amendă în mod legal.

Citește și: Un șofer din Arad și-a vopsit autoturismul în culorile mașinii de poliție. Ce s-a întâmplat când l-au oprit adevărații polițiști

„Prin raportare la maximul special prevăzut de lege, cele trei contravenţii pentru care a fost sancţionat petentul se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, iar maximul special prevăzut de lege pentru această contravenţie este în cuantum de 1.450 de lei. Astfel, instanţa constată că individualizarea sancţiunilor, aşa cum a fost făcută de agentul constatator, nu respectă exigenţele legalităţii şi proporţionalităţii cu gradul de pericol social al conduitei adoptate de apelantul petent, împrejurare în care sancţiunea care intervine este nulitatea actului”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Magistratul a constatat, astfel, că procesul-verbal nu este legal și a dispus anularea acestuia. Șoferul nu a plătit amenda și a rămas și cu permisul în posesia sa.