Un student la fizică a ajutat la rezolvarea unui mister vechi de jumătate de secol

Publicat: Vineri, 06 Decembrie 2019 17:07 // Actualizat: Vineri, 06 Decembrie 2019 17:07 // Sursa: romaniatv.net

De ce bulele de gaz rămân blocate în interiorul tuburilor verticale înguste? Iată o problemă care a frământat vreme de jumătate de secol mintea fizicienilor și care și-a găsit, în sfârșit, rezolvarea, datorită unui student la fizică. Răspunsul poate explica de ce gazele rămân blocate în rocile poroase, informează Live Science.


Bulele de gaz dintr-un tub îngust, umplut cu lichid, rămân pe loc, ori acesta este un paradox, spune John Kolinski, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al Institutului Tehnologic Federal din Lausanne (EPFL), Elveţia. Paradoxul este legat de faptul că bula de gaz este mai puțin densă decât lichidul din jurul său, așa că ar trebui, de fapt, să se ridice la suprafața tubului (la fel ca bulele de gaz dintr-o sticlă de apă minerală).  

Misterul bulelor din tubul îngust, care par a sfida legile fizicii, a fost rezolvat de profesorul Kolinski și denWassim Dhaouadi, un student la inginerie. Cei doi au apelat la microscopia de interferenţă, o metodă folosită în cadrul detectoarelor LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) pentru detectarea undelor gravitaţionale. Cei doi cercetători au descoperit că de fapt bula de gaz nu este deloc blocată ci se mişcă foarte încet, atât de încet încât mișcarea nu poate fi sesizată cu ochiul liber, din cauza rezistenţei opuse de stratul subţire de lichid ce o înconjoară. Ei au descoperit că prin încălzirea lichidului şi a bulei, stratul fin de lichid din jurul bulei dispare „Observaţiile noastre sunt relevante pentru fizica modului în care aceste bule de gaz rămân astfel blocate”, consideră Kolinski. 

O altă concluzie importantă a acestei descoperiri este aceea că „poţi avea persoane la orice nivel al carierei care să aducă contribuţii importante domeniului pe care-l studiază”. De exemplu, studentul Wassim Dhaouadi „a împins acest proiect înainte, spre succes”, apreciază Kolinski.

Concluziile acestei descoperiri au fost publicate în numărul din 2 decembrie al revistei Physical Review Fluids.

Citește și:

 

O coliziune între două găuri negre a avut loc în urmă cu câteva zile. Descoperire uimitoare a astronomilor

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 dec 21:13
Răspunde | Votează email 0 email
NEAGU MIRCEA
CEA MAI GREA PROBLEMA , A FOST SA-MI REPAR SINGUR COMPUTERUL , CU O DEFECTIOUNE DE QUICK 303 LA HARD DISK , DE UN AN DE ZILE MI-A SPUS CINEVA , CA ESTE DEFECT HARD DISCUL , LA COMPUTER SI CA TREBUIE UN ALT HARD DISK , LA COMPUTER . DAR PANA LA URMA AM REUSIT SA REPAR COMPUTERUL , CARE A AVUT O DEFECTIUNE EXTREM DE DIFICILA , CA NU SE MAI REPARA COMPUTERUL IN NICI UN FEL ! RAMANEA MEREU , COMPUTERUL BLOCAT SI NU MAI DADEA VOIE COMPUTERUL , SA SE REPARE SINGUR . PANA LA URMA , IN DATA DE 5 DECEMBRIE 2019 , COMPUTERUL A INCEPUT SA SE REPARE SINGUR , DAR NU SUFICIRENT , PANA CAND AM AVUT OCAZIA , SA-MI DEA VOIE COMPUTERUL , SA-MI REINSTALEZ PROGRAMUL DE COMPUTER , DE LA ZERO . ACEASTA , PENTRU CA LIPSEAU DRIVERE DIN COMPUTER , SI ERA PRACTIC , IMPOSIBIL DE REPARAT COMPUTERUL , DEOARECE COMPUTERUL NU-MI MAI DADEA ACCES LA REPARARE , SI SE BLOCA SINGUR IN DRUM , PANA LA REPARARE , IAR REPARAREA , RAMANEA UN CUVANT DRAG , DE CARE AS FI AVUT NEVOIE DE REPARAREA COMPUTERULUI . ADICA , SE BLOCA IN DRUM CATRE REPARARE , SI NU MAI DADEA VOIE , LA NICI O OPERATIE TEHNICA DE REPARARE , ADICA I-MI BLOCA PROGRAMUL DE COMPUTER , PROGRAM , LICENTIAT , ADICA NU-MI MAI DADEA ACCES LA PROGRAMUL DE COMPUTER , LICENTIAT , O DEFECTIUNE EXTREM DE DIFICILA , DE MAI BINE DE 2 SAPTAMANI DE ZILE .
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H