Teiul din Suceava, care ar putea deveni arborele anului în Europa, riscă să fie tăiat. Motivul este incredibil

Un tei din Suceava ar putea deveni arborele anului în Europa. Cu toate acestea, el riscă să fie tăiat. Unele persoane i-au pus gând rău pentru că ar deranja mormintele.

02 feb. 2021, 13:56
Teiul din Suceava, care ar putea deveni arborele anului în Europa, riscă să fie tăiat. Motivul este incredibil
Un tei din Suceava, care ar putea deveni arborele anului în Europa, riscă să fie tăiat. Motivul este incredibil

Un tei din Suceava, arborele anului în Europa. Totul se petrece în comuna Pătrăuţi din judeţul Suceava. Arbirele de dimensiuni extraordinare, care ar putea candida la titlul de “Arborele anului în Europa”, riscă să fie tăiat pentru că  ar deranja mormintele.

Un tei din Suceava, arborele anului în Europa. Este la un pas să fie tăiat

Cetăţenii din comuna Pătrăuţi au făcut numeroase sesizări. Aceştia spun că teiul este prea bătrân şi pune în pericol atât mormintele, cât şi pe cei care vin în cimitir. Primăria a făcut demersurile necesare la Ocolul Silvic Pătrăuți pentru marcarea și exploatarea teiului din cimitir.

În urma verificărilor, silvicultorii au descoperit cu totul altceva. Se pare că teiul este într-adevăr bătrân, având cel puţin 350 de ani, însă este într-o stare foarte bună. Nu are crengi uscate, boli evidente la exterior și nici acele scorburi specifice arborilor multiseculari, potrivit monitorulsv.ro. 

Mai mult, datorită dimensiunilor sale extraordinare, 440 cm circumferință și 21 de metri înălțime, teiul este printre cele mai mari exemplare din această specie din țară. El poate deveni arborele anului în Europa.

Citeşte şi Fenomen miraculos după incendiul care a mistuit o biserică din Suceava. Cum au rămas două incoane INTACTE după ce focul a lăsat doar scrum în jur: Iată cum Dumnezeu ne uimeşte de fiecare dată – FOTO

În 2010, titlul de Arborele anului în România a revenit Teiului din Leliceni, județul Harghita. În vârstă de 500 de ani, acesta a devenit ulterior semifinalist la titlul de „Arborele european al anului 2011”, în competiție cu un stejar din Bulgaria.

Dimensiunile Teiului din Leliceni sunt: circumferință de 390 cm și înălțime de 20 m. Mult sub cele ale teiului de la Pătrăuți, a cărui vârstă exactă ar putea fi determinată de specialiști precum cei ai Facultății de Silvicultură de la USV, cu aparaturile din dotare.

Citeşte şi Daniel Bodnar, operat la Suceava. Unde poţi face donaţii pentru recuperarea activistului de mediu

Mai mult, spre deosebire de ceilalți tei seculari existenți în țară, exemplarul de la Pătrăuți se remarcă prin simetrie.

Cu toate acestea, un grup de cetățeni solicită tăierea arborelui respectiv, făcând presiuni la Primăria Pătrăuți, pe domeniul căreia se află.

 


loading...