Un urs a ieșit la plimbare pe străzile din Ploiești! Locuitorii au primit mesaje Ro-Alert în care au fost sfătuiți să stea în case

Alertă maximă în Ploiești după ce un urs a fost văzut umblând nestingherit pe străzi. Locuitorii orașului au primit un mesaj de avertizare Ro-Alert prin care au fost avertizați de prezența animalului sălbatic.

22 oct. 2023, 10:11
Un urs a ieșit la plimbare pe străzile din Ploiești! Locuitorii au primit mesaje Ro-Alert în care au fost sfătuiți să stea în case
Un urs a ieșit la plimbare pe străzile din Ploiești!

Un urs a ieșit la plimbare pe străzile din Ploiești! Incidentul a avut loc sâmbătă seară, pe strada Drumul Sării din Ploieşti, la aproximativ două luni de la apariția unui alt urs care din fericire a fost prins în incinta unei rafinării şi relocat.

Citește și Ploieștenii fac haz de necaz pe seama ursului care umblă liber prin oraș: „Face parte dintr-un clan. Prea se pricepe să fugă de gabori”

Un urs a ieșit la plimbare pe străzile din Ploiești!

Primarul oraşului, Andrei Volosevici, afirma la momentul respectiv că ursul capturat nu ar fi singurul din zona municipiului Ploieşti, situat la 60 de kilometri de Capitală.

„V-o spun cu toată responsabilitatea că lucrul ăsta nu o să se termine niciodată. Pentru că, dacă vă interesaţi serios – ştiu, deliciul era Ploieştiul cu titlurile spumoase din diverse ziare –  dar real, în fiecare seară, în diverse zone din apropierea noastră există sesizări făcute, legate de urs, la 112”, afirma primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici.

Mai mult, edilul a dat exemplul localităţilor Boldeşti, Blejoi, sau Păuleşti oraşe și comune foarte apropiate de Ploieşti, unde a fost semnalată prezenţa urşilor.

Acum, potrivit reprezentanților ISU Prahova, ursul a cărui prezenţă a fost semnalată sâmbătă seară pe strada Drumul Sării din Ploieşti este cu totul altul și nu exclud varianta ca în perioada următoare tot mai multe astfel de sălbăticiuni să își facă apariția prin oraș, în căutare de hrană.

„A fost emis mesaj Ro-Alert în zona cartierului Bereasca şi la locul indicat s-a deplasat un echipaj SMURD”, au transmis oficialii ISU.

Ce să faci și ce să nu faci dacă te întâlnești cu ursul

  • Experții, care cunosc foarte bine pădurea și comportamentul urșilor, vin cu o serie de recomandări utile pentru a te putea proteja în cazul în care te întâlnești sau chiar ești atacat de urs:
  • În primul rând, interesați-vă că zona în care mergeți nu e împânzită de urși.
  • Mergeți în grupuri mai mari, de patru sau mai mulți oameni și încercați să rămâneți împreună. E mai puțin probabil ca ursul să atace astfel de grupuri mari.
  • Faceți zgomot. Și animalele sălbatice sunt speriate de zgomote sau sunete pe care nu le cunoaște. Asigurați-vă că vorbiți între voi sau chiar cântați. Puteți să vă și agățați un clopoțel anti-urs la rucsac, care sună la fiecare mișcare. Nu e recomandat să fluierați sau să țipați fiindcă aceste sunete pot atrage urșii.
  • E de preferat să nu plecați niciodată la drum pe ceață sau ploaie. Aceste fenomene meteo cresc riscul unei astfel de întâlniri deoarece animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei;
  • Luați la voi un rucsac în care să aveți petarde, fumigene sau alte obiecte care scot zgomot puternic.
  • Mergeți pe poteci mari, unde câmpul vizual este bun.
  • Încercați ca, dacă vă întâlniți cu ursul, să nu vă panicați, să nu alergați fiindcă atunci vă va considera victimă și, cu siguranță, aleargă mai repede decât voi.
  • Luați cu voi un fluier anti-urs, acestea fac mai mult zgomot decât cele obișnuite. E recomandat să-l folosiți doar dacă ursul apare în fața voastră. Fluierați cât puteți de tare şi adoptați o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, aveți grijă că el are pe unde scăpa. În plus, fluierul vă poate ajuta și să vă semnalați prezența dacă sunteți rănit iar echipe de salvatori vă caută;
  • Nu purtați în rucsac alimente care miros puternic sau sunt superficial ambalate. Ursul clar în primul rând vine după hrană, astfel că împachetați cât mai bine hrana pe care o cărați încât să nu miroasă prea tare. Nu mâncați în locurile împădurite şi care ştiți că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să aveți musafiri nepoftiţi la masă.
  • E bine să aveți la voi un spray cu piper. Urșii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil iar piperul este puternic iritant. Este conceput pentru a respinge un urs agresiv (dar vă poate afecta și vouă respirația și vederea, dacă vântul vă suflă în față). Este eficient la o distanță de 12-30 de picioare. Spray-ul la urs este un factor de protecţie excelent, cu aproximativ 90% eficienţă.
  • Cele mai agresive sunt ursoaicele cu pui. Încercați pe cât posibil să le evitați și să vă dați din calea lor.
  • Fiți mereu calmi, acest lucru vă poate salva viața. Ursul nu trebuie sub nicio formă provocat. Faceți mișcări lente și stați cu trupul cât mai aproape de sol. Când vă îndepărtăți de urs, nu vă intoarceți cu spatele. Iar daca sunteți cu grupul, aveți grijă ca toți să vă păstrați calmul și să vă îndepărtați de urs făcând aceleași mișcări, într-un ritm foarte încet, păstrând oarecum impresia unui singur corp. Daca vă miscați haotic și faceți zgomote iritante, ursul se va simți amenințat și, cu siguranță, va ataca.

Citește și Turiști atacați de urs pe Transfăgărășan, după ce au coborât să facă poză cu el! Imagini ireale cu inconștiența unor părinți care și-au dus copilul pâna la 1 metru de urs!