Un vehicul rusesc care transportă un robot umanoid nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională

Un vehicul rusesc din gama Soyuz la bordul căruia se află un robot umanoid a eşuat în tentativa sa de a se conecta la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), sâmbătă, au anunţat agenţiile de presă ruse, care au comentat imaginile furnizate de o transmisiune televizată în direct de NASA TV, informează Reuters. 

RomaniaTV.net
24 aug. 2019, 07:59
Un vehicul rusesc care transportă un robot umanoid nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională

Robotul FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) ar trebui să ajungă pe ISS în cadrul unei misiuni de două săptămâni pentru a oferi asistenţă astronauţilor prezenţi bordul laboratorului spaţial şi pentru testarea aptitudinilor sale.

Procedura de conectare la ISS, programată iniţial pentru ora 05:30 GMT, a eşuat din cauza unor probleme apărute la sistemul de andocare automatizată, a precizat agenţia de presă Interfax, citându-i pe comentatorii de la NASA TV.

Vehiculul spaţial se află în prezent la o distanţă de 96 de metri de ISS, iar coordonatorii misiunii vor relua procedura de andocare luni dimineaţă, a precizat agenţia de presă RIA, citând Centrul de control pentru zboruri spaţiale din Rusia.

Skybot F-850 este primul robot umanoid trimis în spaţiu de Rusia. NASA a trimis în spaţiu robotul umanoid Robonaut 2 în 2011, într-o misiune ce a vizat desfăşurarea unor activităţi de cercetare în condiţii periculoase.

FEDOR are mărimea unei persoane adulte şi poate să imite mişcările corpului uman.

Laboratorul ISS, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite, se află pe orbită din 1998 şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.