Undă verde pentru aderarea Ucrainei la NATO. Jens Stoltenberg: „Toate țările NATO au fost de acord”

Toate țările care fac parte din NATO au fost de acord cu aderarea Ucrainei la Alianță, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

21 apr. 2023, 12:02
Undă verde pentru aderarea Ucrainei la NATO. Jens Stoltenberg: „Toate țările NATO au fost de acord”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut această declarație vineri, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Secretarul general al NATO a mai spus că, de îndată ce se încheie războiul din Ucraina, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

Principalul obiectiv în momentul de față este să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

Volodimir Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat din nou dorința, joi seara, ca Ucraina să primească invitația de a adera la NATO la summitul de la Vilnius din iulie.

Citește și Minstrul rus de externe, Serghei Lavrov, anunță că Rusia vrea încheierea războiului din Ucraina cât mai curând

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

„Este greu de spus a cui contribuţie la securitatea europeană şi euroatlantică este mai mare decât cea a soldaţilor noştri, bărbaţi şi femei ucraineni care apără libertatea cu preţul vieţii lor”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Zelenski a precizat că le e recunoscător tuturor partenerilor care susțin aderarea Ucrainei la NATO.

Președintele Ucrainei i-a precizat acest lucru și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mers în vizită la Kiev. A fost prima vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului – acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a explicat Zelenski.