Undă verde pentru angajările la stat. Guvernul deblochează posturile bugetarilor de la 1 ianuarie 2023, dar taie cheltuielile cu 10%

Guvernanții spuneau că prin această înghețare a angajărilor în sectorul bugetar, este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a anunţat finanţarea masivă în programul "România educată".

19 dec. 2022, 14:29
Undă verde pentru angajările la stat. Guvernul deblochează posturile bugetarilor de la 1 ianuarie 2023, dar taie cheltuielile cu 10%

Guvernul este aproape de o decizie privind angajările la stat, potrivit unor surse guvernamentale. Blocarea posturilor în administrație a fost o decizie adoptată în coaliția de guvernare a pentru a face economie la buget. Măsura temporară instituită în vara acestui an, pentru o perioadă de șase luni, nu va mai fi prelungită, conform sursele citate.

Angajări la stat, la o instituţie de forţă. Salarii atractive şi alte beneficii. Rezistenţa la stres este o condiţie esenţială în CV

Guvernanții spuneau că prin această înghețare a angajărilor în sectorul bugetar, este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”.

Angajările deblocate vin la pachet cu reduceri de bugete

La pachet cu suspendarea angajărilor la stat, Guvernul a decis reducerea cheltuielilor bugetare cu 10%. Executivul a explicat că era nevoie de economii la buget pentru a putea crește pensii, salarii și pentru a putea acorda ajutoare financiare românilor cu venituri mici, în contextul creșterii generalizate a prețurilor de consum.

Nicolae Ciucă: Astăzi se deschid apelurile pentru dotarea sălilor de clasă şi a laboratoarelor şcolare / Ligia Deca: Pentru prima dată în istoria educaţiei, alocăm peste 1 miliard de euro din PNRR, pentru dotarea unităţilor de învăţământ

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că astăzi se deschid apelurile pentru dotarea sălilor de clasă şi a laboratoarelor şcolare. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că pentru prima dată în istoria educaţiei, alocăm peste 1 miliard de euro din PNRR, pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar. Apelul este deschis de astăzi şi până în data de 19 martie 2023, a mai spus ea.

”Astăzi sau în perioada imediat următoare se deschid apelurile pentru măsurile care vizează dotarea sălilor de clasă şi a laboratoarelor, la Ministerul Educaţiei”, a spus premierul Nicolae Ciucă. Premierul a arătat că este ”o măsură care va aduce un beneficiu în ceea ce priveşte implemebtarea proiectului naţional România educată, un proiect pe care l-au discutat şi cu reprezentanţii sindicatelor din Ministerul Educaţiei, foarte mult aşteptat”.

”Sperăm să producă şi efectele pe care le dorim cu toţii şi pe care le aşteaptă în mod deosebil elevii şi părinţii”, a mai spus premierul.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a afirmat că astăzi a lansat apelul de proiecte pentru dotarea cu mobilier, cu materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a celor conexe, finanţat prin PNRR, componenta Educaţie. ”Pentru prima dată în istoria educaţiei, alocăm peste un miliard de euro, valoare eligibilă, din PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităţilor de învăîţământ preuniversitar, pentru implementarea proiectelor din proiectul România Educată”, a spus ministrul Ligia Deca.

Se fac angajări la stat: Salariile trec de 10.000 lei pe lună. Sporurile de 1.000 lei

Ea a precizat că, în mod concret, apelul de proiecte vizează trei tipuri de investiţii: digitalizarea mediilor de învăţare, unde vor echipa tehnologic 3.600 de şcoli, 5.200 de laboratoare de informatică şi 909 laboratoare informatice din şcolile de educaţie şi formare profesională. Ligia Deca a mai spus că al doilea tip de investiţii este cel în infrastructura şcolară, pentru 75.000 de săli de clasă, 10.000 de laboratoare din sistemul preuniversitar, iar al treilea tip de investiţii vizează dotarea cu echipamente a atelierelor de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic, pentru 909 unităţi de învăţământ. Ministrul Educaţiei a arătat că unităţile de învăţământ din zonele defavorizate vor primi un punctaj suplimentar.

”Apelul este deschis de astăzi şi până în data de 19 martie 2023”, a precizat ministrul, afirmând că beneficiarii sunt unităţile administrativ-teritoriale locale şi alte entităţi care au şcoli în administrare” a mai spus Deca.