Unde se află orașul iluminat cu oglinzi. Locuitorii nu văd soarele de pe cer luni întregi

Un oraș din Norvegia e iluminat cu oglinzi. Locuitorii nu văd soarele de pe cer luni întregi.

19 sept. 2023, 11:08
Unde se află orașul iluminat cu oglinzi. Locuitorii nu văd soarele de pe cer luni întregi

Un oraș din Norvegia e iluminat cu oglinzi. Rjukan este localitatea însorită cu lumină artificială, din provincia Telemark, Norvegia, aflată la vest de Oslo. Sunt peste 3.300 de localnici, iar regiunea are o suprafață de 2,59 km pătrați. E o zonă unică în lume și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

E un oraș vizitata de turiști de pretutindeni. Mulți oameni merg acolo să vadă cum e posibil ca orașul să fie iluminat cu oglinzi. Acest lucru se întâmplă începând din data de 28 septembrie până pe 12 martie anul următor. Mai exact, cinci luni și jumătate locuitorii nu văd soarele pe cer deloc.

Citește și Noul virus mortal a făcut primele victime. Este alertă de sănătate în lume, poate urma încă o pandemie

Soarele nu mai apare din cauza unui fenomen natural. Concret, astrul nu mai poate încălzi orașul pentru că acesta se află în mijlocul unei văi și munții din apropiere împiedică lumina soarelui să ajungă în localitate.

În 2005, un localnic din Rjukan a vizitat Viganella, un oraș italian în care a fost instalată o oglindă similară, și i-a venit ideea să facă același lucru în orașul său. Așa a apărut ideea de iluminat cu oglinzi. A gândit proiectul numit Rjukan Sun Mirror și a reușit să obțină fonduri pentru a-și pune planul în aplicare.

Câțiva ani mai târziu, în 2013, ideea bărbatului a fost pusă în practică. A fost instalant un sistem de oglinzi mobile pe versantul muntelui, care reflectă și redirecționează razele soarelui direct către piața centrală din oraș.

Orașul Rjukan e iluminat de trei oglinzi cu o suprafață totală de 51 de metri pătrați. Se mișcă la circa 10 secunde și urmează direcția soarelui. Oglinzile sunt montate la 450 de metri deasupra pieței centrale.

Citește și Cea mai scumpă brânză din lume s-a vândut cu 30.000 de euro. Produsul conține trei tipuri de lapte și a fost lăsat la maturat opt luni într-o peșteră

Rjukan face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO din 2015. Se află în apropierea Parcului Național Hardangervidda, iar zona e cunoscută pentru vârful muntos Gaustatoppen și pentru lacurile din apropiere.

Cei mai mulți turiști care ajung în oraș aleg ca activități drumeții, ciclism, schi și pescuit. Cei care vor să vadă priveliștea orașului pot lua telecabina până în vârful muntelui Gaustatoppen sau telecabina Krossobanen până la platoul montan Hardangervidda.