Unde se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl. Anunțul transmis de ANM!

Administrația Națională de Meteorologie îi liniștește pe români. Norul de fum din zona Cernobîl, creat din cauza incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia.

28 mart. 2022, 17:48
Unde se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl. Anunțul transmis de ANM!

Unde se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie dă asigurări  că autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.

Unde se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl. Anunțul transmis de ANM!

ANM spune că valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene.

„Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, a transmis ANM.

Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

Citește și: VIDEO! Avalanşă uriaşă în Bucegi, pe Jepii Mici, cel mai frecventat traseu din Valea Prahovei! „Credeţi că dacă cineva ar fi fost pe potecă în acea zonă, ar mai fi trăit?”
ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, pentru intervalul 28 martie – 10 aprilie 2022.

ANM, prognoza meteo 28 martie – 10 aprilie. Vremea în Banat

Vremea caldă din perioada 28 martie – 1 aprilie se va caracteriza printr-o medie regională a maximelor termice cuprinsă între 17 și 20 de grade și a minimelor în creștere semnificativă, de la 0…2 grade spre 7…9 grade în ultimele două nopți. Apoi vremea se va răci accentuat, astfel încât pe 3 aprilie temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 6 grade, iar cele minime vor fi apropiate de 0 grade. Din 4 aprilie se estimează încălzirea treptată a vremii, ceea ce va conduce la sfârșitul celei de-a doua săptămâni la o medie a maximelor termice de 17…18 grade și a minimelor de 4…6 grade, valori în jurul celor normale în prima decadă a lunii aprilie.

Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse va fi mai ridicată în intervalul 31 martie – 3 aprilie, când local vor fi și cantități de apă mai însemnate.

Citește și: Statele europene au început reducerea accizei la carburanți. Ce țări au implementat măsura și câți bani economisesc șoferii