Ungaria a devenit paradisul cumpărăturilor pentru cehi, slovaci și austrieci. Forintul ungurilor plonjează săptămânal în fața monedelor mari

Ungaria este asaltată de cehi, slovaci și austrieci, care vin aici pentru a se aproviziona, după ce forintul a avut o depreciere majoră în ultimele săptămâni.

30 oct. 2022, 11:40
Ungaria a devenit paradisul cumpărăturilor pentru cehi, slovaci și austrieci. Forintul ungurilor plonjează săptămânal în fața monedelor mari

Forintul este în continuă scădere, și nu pare să se oprească prea curând. Supermarketurile din Ungaria sunt acum pline de cetățeni cehi, slovaci și austrieci din zonele de lângă graniță. Slovacia se află în zona euro din 2009, și o parte dintre cetățeni sunt de părere că adoptarea euro este cea care a dus la scumpiri. Slovacii sunt încurajați să vină la cumpărături în Ungaria de faptul că forintul ungurilor scade semnificativ în fiecare săptămână, depreciindu-se foarte mult față de monedele mari.

Moneda lor reprezintă acum un avantaj care le oferă o putere de cumpărare mai mare. Austriecii au trecut la moneda euro în urmă cu 23 de ani, iar în urmă cu trei ani un euro costa 330 de forinți, potrivit antena3.ro.  În prezent, un euro valorează 420 de forinți, conform unui curs stabilizat după o intervenție din partea băncii centrale maghiare, la sacrificiu. Este posibil ca forintul să nu se stabilizeze prea curând, dacă guvernul nu va reuși să convingă Comisia Europeană să le ofere fonduri europene.

Citește și: Ţările UE nu au căzut de acord asupra plafonării preţului gazelor. Germania și Ungaria s-au opus

Conform unei publicații maghiare, numărul slovacilor care aleg să facă cumpărături în Ungaria este în creștere. De asemenea, austriecii profită de puterea de cumpărare a euro. Potrivit spuselor unui cetățean din Rajka, comună de lângă granița slovaco-ungară, își permite să cumpere, cu aceeași sumă de bani, din Ungaria de două ori mai multă carne decât din Slovacia.

Pentru un străin este mai ieftin să cumpere din Ungaria alimente de bazp precum lactate, fructe și legume. Însă, pentru unguri, inflația face ca prețurile să fie prea mari, iar produsele ieftine au devenit o raritate pentru aceștia.

Potrivit Index.hu, tot mai multe ferme de vaci și oi se închid din cauza prețului scump la energie și a secetei care au lovit crunt agricultura. Din această cauză, produsele lactate vor continua să se scumpească.

Citește și: Scumpiri masive pentru pâine, carne şi alte produse alimentare. Ungaria, plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei