Ungaria cumpără România bucată cu bucată. Guvernul de la Budapesta a profitat de pasivitatea statului român. Monumentul istoric a ajuns pe mâna maghiarilor

Ungaria continuă investițiile în România. Guvernul de la Budapesta cumpără Transilvania bucată cu bucată, de mai bine de 30 de ani. Un exemplu în acest sens reprezintă achiziționarea hotelului din Ardealul, care i-a avut drept oaspeți de-a lungul timpului pe Ion luca Caragiale, Octavian Goga și George Coșbuc. 

01 mart. 2023, 23:05
Ungaria cumpără România bucată cu bucată. Guvernul de la Budapesta a profitat de pasivitatea statului român. Monumentul istoric a ajuns pe mâna maghiarilor

Hotelul Ardealul, cunoscut în trecut drept Hotelul Crucea Albă, construit în perioada 1840-1841, a fost lăsat în paragină de autoritățile din România. Pentru că statul român nu a avut grijă de monumentul istoric, Guvernul Ungariei a mirosit oportunitatea.

Ministerul Culturii de la București, condus de către Lucian Romașcanu (PSD) și Primăria Arad, respectiv Consiliul Local au refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune – deci prioritatea de a cumpăra imobilul. Astfel, SRL-ul care l-a deținut timp de doi ani, compania Micro Vision Consult, a vândut hotelul unei societăți comerciale din Ungaria, controlată chiar de Guvernul de la Budapesta. Astfel, premierul Viktor Orban a obținut încă un succes, profitând de pasivitatea politicienilor români, aflați în funcții-cheie.

5,8 milioane de euro a plătit Guvernul Ungariei pentru achiziția clădirii.

 

Importante personaje istorice au fost cazate de-a lungul timpului la Hotelul Arad

 

Clădirea concentrează episoade importante din istoria României:

„Hotel Ardealul, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, iar în camerele sale au fost cazate de-a lungul timpului mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad”, scriu ziariștii de la Special Arad.

Această informație vine după ce biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a afirmat că România „nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții”, informează Special Arad.