Ungaria impune vaccinarea obligatorie la medici. De la 1 august toţi cetăţenii se vor putea injecta cu a treia doză anti-Covid

Ungaria le va oferi cetăţenilor săi opţiunea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 începând de la 1 august şi va face vaccinarea obligatorie pentru toate cadrele medicale, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri, la postul public Radio Kossuth, menţionând riscurile asociate variantei Delta a coronavirusului.

16 iul. 2021, 18:21
Ungaria impune vaccinarea obligatorie la medici. De la 1 august toţi cetăţenii se vor putea injecta cu a treia doză anti-Covid

Potrivit lui Viktor Orban, medicii vor decide ce vaccin ar trebui folosit ca a treia doză, în Ungaria. Aceasta va fi administrată la o distanţă de cel puţin patru luni faţă de a doua, în cazul în care medicii nu recomandă altceva. Din cauza variantei Delta, persoanele care nu s-au vaccinat încă sunt într-un pericol mai mare decât oricând, a atras atenţia Orban. Vârstnicii care nu au acceptat până acum vaccinul vor primi vizite personale pentru a fi convinşi, a mai spus premierul, citat de Reuters.

De asemenea, în toate şcolile, în primele zile ale noului an de învăţământ, 1-2 septembrie, copii cu vârste între 12 şi 16 ani vor avea ocazia să se vaccineze, a anunţat Orban. El a precizat că 13-14% dintre copiii de 12-15 ani au fost deja imunizaţi, la fel şi circa 45% dintre adolescenţii de 16-18 ani.

Citeşte şi Creşte numărul ţărilor din UE care impun vaccinarea obligatorie la medici şi profesori. Letonia se alătură Franţei şi Greciei

Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a fost printre cele mai rapide din Uniunea Europeană în privinţa vaccinării cetăţenilor, dar ritmul a încetinit în ultimele săptămâni, menţionează Reuters.

Ungaria a fost şi singurul stat din UE care a folosit pe scară largă vaccinuri din Rusia şi China, neautorizate de agenţia europeană de profil.

Celelalte vaccinuri folosite au fost cele ale companiilor occidentale Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Până joi, Ungaria a vaccinat peste 5,55 milioane de persoane şi a raportat 808.661 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 30.013 decese.

Citeşte şi Proteste masive în Grecia, faţă de reintroducerea restricţiilor anti-Covid. Manifestanţii au atacat jurnaliştii şi au cerut demisia guvernului VIDEO

Luni seara, Emmanuel Macron a anunţat că vaccinul COVID-19 va fi obligatoriu în Franța pentru lucrătorii din domeniul sanitar. Preşedintele a precizat că în cazul în care imunizarea la nivel național nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”. De asemenea, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat luni seara că vaccinarea va deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale, între care angajații din domeniul sănătății și îngrijitorii din căminele de bătrâni.

În acelaşi timp, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides a declarat, vineri la Petreşti, în judeţul Dâmboviţa, că varianta Delta a coronavirusului este deja dominantă în unele state membre ale UE şi, potrivit Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor va deveni dominantă, până la sfârşitul lunii august. Ea a adăugat că e nevoie de mai multe eforturi în perioada imediat următoare în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19. „Numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus a crescut în ultimele două săptămâni, odată cu apariţia variantei Delta. În unele state membre este deja dominantă şi conform Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor până la sfârşitul lunii august va deveni dominantă în general. Este o variantă de virus mai contagioasă şi singurul nostru scut de protecţie este vaccinul. Avem nevoie să ne vaccinăm cu ambele doze sau cu singura doză de la Johnson&Johnson. De aceea, vă adresez un mesaj şi o rugăminte simplă: ne aflăm aici pentru a vă arăta sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare care se desfăşoară în ţara dumneavoastră”, a afirmat Stella Kyriakides, vineri la Petreşti, judeţul Dâmboviţa, după ce a vizitat centrul mobil de vaccinare împotriva COVID din incinta căminului cultural din localitate.

Aceasta a subliniat că e necesar să crească şi rata de vaccinare în România. „Suntem conştienţi şi vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp. Aşadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze„, a  mai spus Stella Kyriakides.

La vizita de la Petreşti a participat şi ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, cât şi secretarul de stat în MS Andrei Baciu.