Ungaria, obligată de Curtea Supremă de la Budapesta să plătească despăgubiri pentru segregarea copiilor romi la şcoală

Publicat: Marţi, 12 Mai 2020 20:30 // Actualizat: Marţi, 12 Mai 2020 20:30 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorii Curţii Supreme a Ungariei au stabilit marţi că o şcoală dintr-o zonă rurală din nordul ţării a segregat ilegal copiii romi. În consecinţă, familiile acestora au dreptul la despăbugiri băneşti ce însumează 100 de milioane de forinţi, adică aproape 285.000 de euro.

Decizia Curţii Supreme ungare (Kuria) este definitivă. Potrivit instanţei, şcoala din localitatea Gyongyospata, municipalitatea locală şi autoritatea de învăţământ trebuie să plătească aceste despăgubiri familiilor celor aproape 60 de copii care au fost separaţi la şcoală de copiii care nu erau de etnie romă şi au primit o educaţie inferioară, relatează agenţiile MTI şi Reuters, citate de Agerpres.

Instituţiile acuzate de segregare au cerut ca, în locul compensaţiilor în bani, să le ofere cursuri copiilor. Solicitatea acestora a fost însă respinsă de instanţa supremă. Magistrayţii au apreciat că ''singura modalitate de a compensa prejudicii nemateriale este plata efectivă'', potrivit MTI.

Reuters scrie legat de acest caz că premierul Viktor Orban şi-a intensificat retorica împotriva romilor, iar pe plan politic are puţin de pierdut din ignorarea situaţiei unei minorităţi supuse de secole prejudecăţilor şi discriminării în Ungaria şi în alte locuri din estul Europei.

Reacţia lui Viktor Orban în cazul de segregare

Potriviti AFP, şeful Guvernului de la Budapesta a respins în februarie plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în primă instanţă de familiile celor circa 60 de copii romi, în opinia sa fiind ''profund incorect'' ca familiile rome să ''obţină bani fără să muncească'', potrivit unei relatări a AFP.

Viktor Orban a mai spus atunci că părinţii celorlalţi copii au început să-i mute pe aceştia la şcoli din localităţi învecinate pentru că romii au creat un mediu de indisciplină şi pericol în şcoala din Gyongyospata, mai notează Reuters. ''S-au simţit ca într-un mediu ostil în propria lor casă'', a afirmat premierul ungar.

În urma refuzului său de a plăti compensaţiile, peste 2000 de persoane, printre care şi familii rome, au participat la un marş de protest până în faţa parlamentului de la Budapesta purtând pancarte cu mesaje precum ''Nimeni nu este deasupra legii'' sau ''Viitorul nu se poate construi pe ură''.

Încă 11 pacienţi cu COVID-19 au murit. Bilanţul epidemiei din România a depăşit 1000 de morţi

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
copii elevi romi segregare Ungaria
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H