Ungaria-referendum: 95% dintre alegători AU RESPINS COTELE OBLIGATORII de refugiaţi. Consultarea populară, invalidată UPDATE

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.

02 oct. 2016, 17:28
Ungaria-referendum: 95% dintre alegători AU RESPINS COTELE OBLIGATORII de refugiaţi. Consultarea populară, invalidată UPDATE

Update 09:50 Premierul ungar, Viktor Orban, a cunoscut duminică un eșec electoral după organizarea referendumului împotriva cotelor obligatorii de refugiați adoptate de UE, în pofida unui vot în masă pentru „nu”. Referendumul este invalidat din cauza prezenței slabe la vot.

Autorităţile maghiare au anunţat închiderea secţiilor de votare la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele sondaje de opinie indică faptul că referendumul va fi invalidat ca urmare a prezenţei reduse la urne, deşi 95% din alegătorii care au votat ar fi decis în favoarea respingerii cotelor de migranţi obligatorii impuse de Bruxelles, informează Reuters.

Potrivit unui sondaj de opinie al think-tank-ului Nezopont, 95% dintre alegătorii maghiari care s-au prezentat duminică la urne au decis să respingă cotele obligatorii de migranţi impuse de blocul comunitar, însă prezenţa la vot s-a situat sub pragul electoral de 50% necesar pentru ca referendumul să fie validat, potrivit Agerpres.

Potrivit news.ro, sondajul de opinie s-a bazat pe un eşantion de 1.000 de alegători maghiari şi a indicat faptul că aproape 3,2 milioane de maghiari au respins cotele de migranţi, în vreme ce 168.000 de alegători s-au prezentat la urne pentru a vota în favoarea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles.

Citeşte şi Gorghiu: Refuzul Ungariei de a sprijini celelalte state UE în cazul refugiaţilor, dovadă de lipsă de solidaritate

Între timp, parlamentarul Fidesz Gergely Gulyas a declarat că până la 45% dintre cetăţenii maghiari cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, iar 95% dintre aceştia au respins cotele obligatorii de migranţi potrivit exit-poll-urilor.

Cu o zi înaintea referendumului, premierul maghiar a lansat un apel la mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de migranţi stabilite de Uniunea Europeană, el susţinând că cetăţenii au datoria de a ajuta executivul să lupte cu metodele liberale eşuate ale elitei de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

„Migraţia în masă fără control înseamnă o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur. Depinde de noi, cetăţenii europeni, să aducem Europa înapoi la raţiune sau să o lăsăm să se dezintegreze”, a spus premierul în ajunul referendumului.

Apelul lui Orban a avut loc în contextul în care un sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă indica faptul că prezenţa la referendum ar putea fi de 46%, după ce în urmă cu o lună prezenţa scontată la vot era de 54%. Însă, pentru ca referendumul să fie validat, este necesară participarea la scrutin a cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Întrebarea la care cetăţenii din Ungaria au fost chemaţi să răspundă la urne este: „Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului?”.loading...
Partenerii noștri