Ungaria sfidează UE şi în privinţa vaccinului anti-Covid. Mii de maghiarii ar urma să fie injectaţi cu vaccinul rusesc Sputnik V, în cadrul studiilor clinice

Între 3.000 şi 5.000 de rezidenţi din Ungaria ar putea participa la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V dezvoltat împotriva maladiei Covid-19, după cum a anunţat luni ministrul ungar al Resurselor Umane, Miklos Kasler.

07 dec. 2020, 18:54
Ungaria sfidează UE şi în privinţa vaccinului anti-Covid. Mii de maghiarii ar urma să fie injectaţi cu vaccinul rusesc Sputnik V, în cadrul studiilor clinice

Ameninţările ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, cu privire la achiziţionarea de către Ungaria de doze de vaccin rusesc, par să se adeverească. Planurile Ungariei de a realiza studii clinice şi, posibil, de a produce vaccinul rusesc Sputnik V – o măsură fără precedent pentru un stat membru al Uniunii Europene – se adaugă fricţiunilor deja existente pe care liderii de la Budapesta le au cu autorităţile de la Bruxelles, cele mai recente pe tema bugetului comunitar.

La începutul lunii noiembrie, Peter Szijjarto dezvăluia că a telefonat la Moscova şi făcea o declaraţie care îi înfuria pe oficialii europeni. „Rusia va începe să livreze cantități mici de vaccin în decembrie pentru a finaliza studiile clinice și pentru a finaliza procesul de acordare a licenței„, spunea acesta, iar ministrul Resurselor Umane i-a confirmat luni spusele, afirmând că între 3.000 şi 5.000 de rezidenţi din Ungaria ar putea participa la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V.

Totuşi, în virtutea regulamentelor din UE, vaccinul Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte de a putea fi comercializat în oricare dintre cele 27 de state din blocul european.

Moscova a început distribuirea dozelor de vaccin Sputnik V printr-o reţea de 70 de clinici medicale sâmbătă în beneficiul celor mai vulnerabile grupuri de populaţie, marcând astfel prima campanie de vaccinare pe scară largă demarată în Rusia, a anunţat grupul de lucru pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în capitala ţării.

Citeşte şi Rusia anunţă că vaccinul Sputnik-V prezintă o eficienţă de 92% împotriva COVID-19

Miklos Kasler a anunţat că o delegaţie ungară de experţi medicali a primit „notificarea detaliată” despre vaccinul rusesc la Moscova, iar membrii acelei delegaţii au remarcat că „vaccinul este fabricat cu cea mai nouă tehnologie şi cu respectarea protocoalelor impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”.

Ungaria a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie că Rusia va permite medicilor ungari să asiste la procesul de fabricaţie şi la testele de laborator ce privesc vaccinul său dezvoltat împotriva COVID-19.

Rusia ar putea să transporte o anumită cantitate de vaccin la Budapesta cel mai devreme în această lună.

Totodată, Ungaria şi-a asigurat, de asemenea, peste 12 milioane de doze de vaccinuri fabricate de companii farmaceutice occidentale şi poartă discuţii în această perioadă cu China şi cu Israel în vederea achiziţionării altor vaccinuri potenţiale.