Ungaria şi Austria recurg la armată pentru gestionarea crizei imigranţilor

Armata austriacă urmează să mobilizeze 500 de militari pentru a ajuta autorităţile, depăşite de situaţie, să facă faţă unui număr important de imigranţi care sosesc din Ungaria şi Italia, a anunţat ministrul Apărării, relatează portalul TheLocal.at. Şi Ungaria ia în calcul folosirea armatei. 

RomaniaTV.net
26 aug. 2015, 07:56
Ungaria şi Austria recurg la armată pentru gestionarea crizei imigranţilor

Guvernul de la Budapesta examinează modalitățile prin care armata poate fi folosită pentru a contribui la securizarea graniței de sud a Ungariei, confruntată cu un val de imigranți care intră în Uniunea Europeană, a anunțat miercuri Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului ungar, transmite Reuters. Kovacs a precizat că orice decizie de a folosi armata trebuie să se bazeze pe un vot al parlamentului, care va dezbate această chestiune săptămâna viitoare.

UPDATE: Poliția ungară a recurs miercuri la gaze lacrimogene într-un centru pentru imigranți pentru a împiedica un număr de 200 de imigranți să părăsească acest principal centru de primire a imigranților din Roszke, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției ungare, Szabolcs Szenti. 

Imigranții au refuzat prelevarea amprentelor digitale și poliția ‘a încercat să calmeze situația, dar ei au continuat să strige’, a afirmat acesta. În același timp, șeful poliției ungare, Karoly Papp, a anunțat tot miercuri că Budapesta va întări efectivele de poliție de la frontiera cu Serbia, trimițând peste 2.100 de polițiști suplimentari pentru a controla fluxul de imigranți, care a atins un nivel record în ultimele zile. 

Imigranţii dau năvală în Europa: Armata bulgară a trimis BLINDATE la frontiera cu Macedonia

”Guvernul și cabinetul de securitate națională ale Ungariei au discutat despre modalitatea în care armata poate fi folosită pentru a ajuta la protejarea graniței Ungariei și a graniței Uniunii Europene”, a menționat reprezentatul executivului ungar.

Membră a spațiului Schengen de liberă circulație, Ungaria a primit deja de la începutul acestui an peste 100.000 de imigranți, mai mult decât dublul celor 43.000 primiți pe întreaga durată a anului trecut.

Conform ONU, aproape 260.000 de persoane au ajuns în Europa de la începutul anului, cel mai adesea după călătorii periculoase pe Marea Mediterană organizate de traficanți. Acești imigranți vin în cea mai mare parte din zone de conflict din Africa și Orientul Mijlociu.

Şi Austria recurge la armată. „Vom pune la dispoziţie atâţi militari câţi sunt necesari”, a declarat marţi Gerald Klug, înaintea unei reuniuni a Cabinetului pe tema măsurilor de gestionare a crizei, inclusiv o suplimentare a personalului în trierea imigranţilor.

Militarii urmează să ajute la transportarea oamenilor şi unor echipamente, la construirea unor adăposturi şi la furnizarea de hrană.

Ei nu urmau să fie mobilizaţi imediat la frontierele Austriei. Ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner a subliniat că aceasta este „cea din urmă opţiune”.

Guvernul a numit un „coordonator pentru migrare”, şi anume pe fostul bancher Christian Konrad.

Austria – una dintre cele mai bogate ţări UE – a depus eforturi să facă faţă numărului mare de imigranţi şi solicitanţi de azil. Principalul centru austriac de triere a refugiaţilor de la Traiskirchen, situat la sud de Viena, este extrem de aglomerat, de sute de persoane, nevoite să doarmă sub cerul liber.

Guvernul federal acuză unele landuri austriece că nu depun suficiente eforturi în vederea asigurării unor adăposturi suplimentare.

Numărul cererilor de azil depuse în Austria a depăşit 28.300 numai din ianuarie şi până în iunie – tot atâtea cât tot anul trecut – iar oficialii se aşteaptă ca în acest an totalul să ajungă la 80.000.