Ungureanu: Creşterea salariilor nu este o promisiune, este o speranţă

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că Guvernul va încerca să dea tuturor bugetarilor ceea ce le-a fost luat în urma tăierilor salariale din iulie 2010, spunând însă că aceasta nu este o promisiune, pentru că el nu face promisiuni, ci o "speranţă".

RomaniaTV.net
07 apr. 2012, 10:36
Ungureanu: Creşterea salariilor nu este o promisiune, este o speranţă

„O să încercăm să dăm tuturor ceea ce le-a fost luat. Nu e o promisiune, este o speranţă. Promisiuni eu nu fac. Eu nu am miză electrorală”, a declarat premierul, răspunzând întrebării unui jurnalist.

El a făcut această declaraţie la ieşirea din muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a stat timp de aproximativ 30 de minute, presa neavând acces. De la muzeu, premierul a mers pe jos până la librăria Universităţii, unde, de asemenea, jurnaliştii nu au avut acces. Premierul Mihai Răvan Ungureanu a participat, sâmbătă, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naţionale de Istorie.

La ieşirea din sediul Universităţii, premierul a fost aşteptat de patru persoane care l-au întrebat ce se întâmplă cu Legea răspunderii materiale a magistraţilor şi dacă ştie despre faptele de corupţie ale primarului Iaşiului, Gheoghe Nichita (PSD), premierul le-a răspuns că aceste probleme nu trebuie discutate în stradă.

El le-a cerut celor patru, care aveau pancarte cu mesaje împotriva lui Nichita, să depună memorii la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Depuneţi acestre memorii şi vă promit că voi fi atent la amândouă. Faceţi un memoriu în scris la Bucureşti”, a spus premierul.

El a fost apoi întrebat de unul dintre protestatari cine luptă împotriva corupţiei, răspunzând: „Dacă îmi daţi o mână de ajutor, fiţi convins că reuşim. Mâna asta de ajutor trebuie să fie întotdeauna şi o să vedeţi că se poate cu un pic de răbdare şi cu foarte multă muncă”.

Un alt protestatar i-a spus premierului să aibă încredere în societatea civilă pentru că reprezentanţii acesteia spun adevărul, Ungureanu răspunzând: „Ei sunt singurii care mă sprijină”.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, într-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English, că speră ca, undeva până în vară, să aducă „puţin zâmbet” pe feţele românilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, arătând că acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care încearcă să îl câştige.

„Avem o situaţie mai bună în termeni macroeconomici, sperăm să aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care îl aveau cu ceva ani în urmă. Acesta este unul dintre pariurile Cabinetului meu şi încercăm să-l câştigăm. Este în egală măsură o prioritate, iar una dintre priorităţi este să aducem «puţin zâmbet» pe feţele românilor. Nu este doar un semn de normalitate să manifeşti compasiune când este vorba de măsuri de austeritate şi consecinţele lor în plan social, dar este şi un semn bun pentru politicile economice pe care le avem în faţă. Pe scurt, încerc şi sper că vom vedea acest lucru întâmplându-se undeva până în vară, încerc, luând în considerare şi creşterea economică, să revenim la nivelul din trecut al salariilor”, a spus Ungureanu în interviul difuzat vineri de postul TV Al Jazeera English.

El a arătat că, în unele locuri, sunt oameni care protestează şi că există „o anumită oboseală”, care poate fi observată pe plan social, din cauza măsurilor de austeritate.

„Dar eu cred că este uşor de gestionat şi remediul constă foarte mult în dialogul în sine: dialog cu diferite părţi ale societăţii româneşti care au fost profund afectate de măsurile luate de Guvernul anterior”, a spus Ungureanu.