Ungureanu: Vom putea oferi în vară toate argumentele pentru regândirea MCV

Premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat joi, la Bruxelles, convingerea că România va putea oferi în vară "toate argumentele tehnice" pentru a regândi Mecanismul de Cooperare şi Verificare din domeniul justiţiei "pe cu totul alte coordonate".

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 18:07
Ungureanu: Vom putea oferi în vară toate argumentele pentru regândirea MCV

Declaraţia a fost făcută în urma unei întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Premierul Ungureanu a precizat că, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, a reiterat ‘angajamentul clar al acestui guvern de a continua cu seriozitate reformele în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, pentru a consolida istoricul pozitiv dat de rezultatele concrete’.

„Evoluţiile semnificative, progresele solide ale României în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei sunt condiţionalităţi pe care se fundamentează MCV. Credem că în vară, în iulie, vom putea oferi toate argumentele tehnice pentru a regândi MCV pe cu totul alte coordonate”, a subliniat Ungureanu, potrivit Agerpres.

În privinţa aderării României la spaţiul Schengen, premierul român a precizat că i-a mulţumit încă o dată preşedintelui Barroso ‘pentru sprijinul pe care ni l-a dat în natura aderării României la spaţiul Schengen; poziţia sa constantă şi principială, mai ales în ceea ce priveşte aşa-numita conectare cu problematica MCV, aţi auzit-o acum reiterată şi nu fac decât să-i mulţumesc încă o dată’.

Ungureanu a mai spus că, la întrevederea cu Jose Manuel Barroso, au fost trecute în revistă ‘măsurile de consolidare a disciplinei fiscale şi a competitivităţii în UE şi parţial modalităţile de implementare a acestora, tocmai pentru că s-a amintit de eforturile României de participare la acest proces şi de faptul că ne-am asociat la Pactul Euro Plus şi la semnarea tratatului fiscal, acest lucru fiind pentru noi o datorie, mai ales din perspectiva aderării noastre la zona euro’.

„Credem în nevoia de a obţine o redresare economică sustenabilă în cadrul UE, fapt pentru care este nevoie de o piaţă unică europeană care nu poate fi gândită, fără discuţie, în afara principiului celor patru libertăţi fundamentale”, printre care şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă, a mai afirmat şeful guvernului.

Ungureanu şi-a exprimat bucuria că a găsit posibilitatea de a se întâlni pentru prima dată cu Jose Manuel Barroso ‘în noua capacitate’ de prim-ministru.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a efectuat joi prima sa vizită la Bruxelles în calitate de şef al guvernului. El a avut o întâlnire în cursul dimineţii cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.