Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Prețul combustibilului în Ungaria a explodat

Prețul combustibilului în Ungaria a explodat, însă, ungurii au descoperit o metodă prin care să economisească până la 12.000 HUF pe lună, echivalentul a aproximativ 157 de lei. În ultimele zile, vecinii noștri au preferat să vină în România ca să își alimenteze mașinile deoarece prețul benzinei este mult mai ieftin.

14 ian. 2024, 16:10
Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Prețul combustibilului în Ungaria a explodat

Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Acest fenomen le-a atras atenția jurnaliștilor maghiari care au anunțat că, din cauza majorării accizelor, începând de luni 15 ianuarie, prețul combustibilului va crește cu 21 HUF pe litru.

Citește și Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână la intrarea în Schengen: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România!

Este a doua majorare a prețului carburanților din ianuarie 2024. În prezent, un litru de benzină în Ungaria a ajuns să coste cu 70 HUF mai mult decât în România.

Potrivit presei maghiare, prețurile la combustibil se vor apropia de nivelul austriac, unde salariul mediu este de trei ori mai mare față de cel din Ungaria.

Majorarea obligatorie a accizelor este aplicată de Mol în două tranșe, a doua tranșă intrând în vigoare de luni, 15 ianuarie.

Astfel, după majorări, la nivel național, prețul mediu al benzinei va fi de 580 HUF/litru (cca. 7.6 lei), în timp ce cel al motorinei va fi de 608 HUF/litru (cca. 8 lei).

În România, un litru de benzină se vinde cu 500 de HUF la o pompă situată la mai puțin de un kilometru de granița cu Ungaria, acolo unde sâmbătă au alimentat foarte mulți șoferi maghiari.

Experții spun că începând de luni, după ce va intra în vigoare cea de a doua majorare a prețului carburanților, cetățenii ungari vor încerca să economisească costurile lunare trecând granița în România, pentru a alimenta. Aceștia au subliniat că în cazul României, benzina va fi mai ieftină în medie cu 70 HUF, în timp ce în cazul Sloveniei și Croației, cu 50-60 HUF.

România, cele mai mici preţuri la benzină din UE în ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, România se bucură de statutul de cea mai ieftină țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul la benzină. Potrivit Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, datele recente arată că prețul mediu în România este de 1,328 euro pe litru. Aceasta plasează țara noastră în fruntea clasamentului, urmată de Bulgaria, cu 1,332 euro pe litru, și Malta, cu 1,34 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, România ocupă locul trei în topul celor mai accesibile țări, având în față doar Malta și Bulgaria.

Comparativ cu alte state europene, țările cu cele mai ridicate prețuri la carburanți sunt Olanda, țările scandinave, Marea Britanie și Franța. Prețul mediu al benzinei în UE se situează la 1,67 euro pe litru, în timp ce motorina se comercializează la 1,633 euro, scrie economedia.ro. Trebuie menționat că datele Comisiei Europene reflectă situația de la 1 ianuarie 2024 și sunt bazate pe informațiile colectate în săptămâna anterioară. De asemenea, accizele la carburanți au crescut începând cu aceeași dată, ceea ce ar putea modifica clasamentul țărilor în funcție de costul carburanților.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți, prima zi din 2024 a adus o creștere la benzină și motorină. Aceste majorări au avut loc în două etape, cu prima etapă în luna ianuarie, când prețul benzinei fără plumb a crescut cu 29 bani/litru, benzina cu plumb cu 35 bani/litru, iar motorina cu 26 bani/litru. A doua etapă de scumpiri este programată să aibă loc în iulie 2024, cu creșteri semnificative, cum ar fi 43 bani/litru pentru benzină fără plumb, 50 de bani/litru pentru benzină cu plumb și 39 bani/litru pentru motorină. Este de așteptat ca aceste modificări să afecteze clasamentul prețurilor la carburanți în UE.

Citește și Lucrările la cel mai mare pod de peste Dunăre din Ungaria, într-un stadiu foarte avansat! Ambele ramuri ale podului sunt aproape de închidere