UNICEF: Copiii cu dizabilităţi sunt cei mai expuşi la violenţă, abuz, exploatare şi neglijare

Copiii cu dizabilităţi au cele mai mici şanse să beneficieze de educaţie, sănătate şi protecţie, ei fiind printre cei mai expuşi la violenţă, abuz, exploatare şi neglijare, mai ales dacă sunt izolaţi în instituţii din cauza stigmatului social şi a costurilor financiare, arată un raport UNICEF.
Romania TV
04 iun. 2013, 12:39
UNICEF: Copiii cu dizabilităţi sunt cei mai expuşi la violenţă, abuz, exploatare şi neglijare

Raportul „Starea Copiilor Lumii 2013 – Copiii cu dizabilităţi”, prezentat marţi de UNICEF, arată că, la nivel internaţional, există puţine date în ceea ce priveşte numărul exact al copiilor cu dizabilităţi, tipurile de dizabilităţi pe care le au şi modul în care acestea le afectează viaţa, informează Mediafax.

„Puţine guverne au un ghid eficient pentru alocarea resurselor pentru a sprijini copiii cu dizabilităţi şi familiile lor. O estimare globală din anul 2004 arată că 93 de milioane de copii – sau unul din 20 de copii cu vârsta până la 14 ani – au o dizabilitate moderată sau severă”, se arată în documentul citat.

UNICEF notează că minorii cu dizabilităţi au cele mai mici şanse să beneficieze de educaţie, sănătate şi protecţie, iar cei din familii sărace au şanse reduse să meargă la şcoala din comunitate sau să beneficieze de servicii de sănătate.

„Copiii care trăiesc în sărăcie şi au o dizabilitate au şanse şi mai mici să beneficieze de aceste drepturi fundamentale. Genul este o cauză importantă de discriminare – fetele cu dizabilităţi au şanse mai mici decât băieţii să primească hrană adecvată şi îngrijire. Din nefericire, pentru mulţi copii cu dizabilităţi, excluziunea începe din primele zile de viaţă, atunci când ei rămân fără certificat de naştere. Dacă «nu există» oficial, ei nu pot beneficia de serviciile sociale şi de protecţia legală, care sunt cruciale pentru supravieţuirea şi dezvoltarea lor. Marginalizarea creşte odată cu discriminarea”, se subliniază în raport.

Potrivit documentului citat, familiile care au copii cu dizabilităţi se confruntă cu costuri de trai mai ridicate decât restul şi pierd oportunităţi de a obţine venituri.

Specialiştii spun că incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi este posibilă, însă se impune, mai întâi, o schimbare de percepţie, o recunoaştere a faptului că toţi copiii au aceleaşi drepturi, că pot fi agenţi ai schimbării şi că pot hotărî pentru ei înşişi şi nu sunt doar beneficiari ai carităţii, că părerile lor trebuie auzite şi incluse în politici publice şi programe.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat, marţi, că în ultimii 20 de ani reformele intense din domeniul social, al sănătăţii şi al educaţiei şi schimbarea de atitudine au îmbunătăţit semnificativ viaţa copiilor cu dizabilităţi.

„În România, ca şi în celelate state, copiii cu dizabilităţi sunt, în continuare, cei mai vulnerabili. Cu toate că România a aplicat reforme importante la nivelul protecţiei copilului, copiii cu dizabilităţi nu au profitat de pe urma acestora în aceeaşi măsură ca şi ceilalţi copii. (…) Mult prea des, comunităţile, ceilalţi copii şi părinţii acestora nu doresc să interacţioneze cu copiii cu dizabilităţi, din cauza dezinformării şi a unor temeri nejustificate. A sosit momentul să accelerăm procesul de incluziune în societate a copiilor cu dizabilităţi”, a spus Blanchet.

Datele centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice la sfârşitul lui 2012 arătau că în România erau înregistrate 697.169 persoane cu dizabilităţi, iar 97,5 la sută dintre ele se aflau în familie.

În aceeaşi perioadă, Direcţia pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap a comunicat că, la nivel naţional, erau înregistraţi 60.859 de copii cu dizabilităţi, 50,32 la sută fiind încadraţi în grad grav de handicap. 20,01 la sută în grad accentuat şi 29,67 la sută în grad mediu şi uşor.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a precizat că România trebuie să ia măsuri corelate – educaţie, sănătate, protecţie socială.

„Trebuie să avem o viziune unitară, să vedem ce dificultăţi are fiecare copil şi cum îl putem ajuta”, a declarat ministrul Câmpeanu, precizând că ministerul lucrează la elaborarea unei noi strategii în acest domeniu, pentru perioada 2014 – 2020, precum şi la raportul pe care România va trebui să-l prezinte în acest an Comitetului ONU.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cum afli cât timp trebuie să aștepți pentru a trece Podul Giurgiu – Ruse. Aplicația care îi scapă pe șoferi de cozile infernale
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Succesiune moștenire teren. E nevoie de cadastru?
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Generalii Coldea și Dumbravă au scos Justiția la mezat. Acuzațiile aduse de DNA
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Primele calcule de la Ministerul Muncii: Unii pensionari vor plăti și 1.200 de lei CASS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc