Uniforma obligatorie pentru elevi, dezbaterea momentului înainte de începerea școlii. Părinții pun o singură condiție

Mai sunt doar câteva zile până când începe școala și deja a pornit dezbaterea legată de obligativitatea uniformei. Tot mai multe școli de stat cer ca elevii să poarte măcar o vestă, un sacou sau tricou alb. La școlile private, uniforma e obligatorie pentru toți. Părinții susțin că, la stat, dacă statul vrea uniformă obligatorie, trebuie să o și plătească.

07 sept. 2023, 08:38
Uniforma obligatorie pentru elevi, dezbaterea momentului înainte de începerea școlii. Părinții pun o singură condiție

Uniforma a ajuns să fie mai mult o amintire pentru generațiile trecute. Elevii de astăzi nu mai sunt la fel de încurajați să poarte uniforme. Acest obicei are și el beneficiile lui, îi face pe elevi să scape de întrebarea „cu ce mă îmbrac mâine?”. Pentru părinți, însă, e o cheltuială în plus.

Citește și Eleva care a postat mesaje denigratoare pe Instagram a fost dată în judecată: „Nu şi-a imaginat că se va ajunge la dosar penal”

O mamă a doi elevi în clasele a IV-a și a VIII-a, Mădălina, a cheltuit aproximativ 1500 de lei pentru uniformele copiilor. „Nu mai avem problema cu ce ne îmbrăcăm în fiecare zi, avem acelaşi tip de haine, nu mai venim acasă cu acela avea nu ştiu ce tricou, celălalt nu ştiu ce pantofi, bluze”, a explicat ea.

„Mai ales acum, pentru că este foarte diversificată, de la tricouri polo până la cămăşi de sport, este un ajutor foarte mare, deoarece nu mai trebuie să stai în fiecare dimineaţă ce port”, spune Ştefan, elev.

În școlile private, uniforma școlară este obligatorie pentru toți. „Pentru elevii noştri creează acest simţ de apartenenţă la mediul şcolar. În plus, este şi un mijloc prin care reducem posibilitatea apariţiei bullying-ului, pe motivul că tu te-ai îmbrăcat astăzi mai bine, tu te-ai îmbrăcat mai rău”, a transmis Laura Antoniu, reprezentant şcoală privată.

„Dacă vom decide la nivel naţional aceste uniforme atunci statul trebuie să vină să bugeteze. Pentru că nu poţi să obligi o familie să plătească o uniformă care nu şi-o permite în acel moment”, a spus Iulian Cristache, Federaţia Naţională a Părinţilor.

Citește și Burse 2023, banii se plătesc retroactiv în vacanţa de Crăciun. Schimbări importante pe ultima sută de metri, ce se întâmplă cu bursele sociale din septembrie

Legea uniformei obligatorii a fost respinsă din Parlament tot după revolta părinţilor

Legea uniformei obligatorii a fost respinsă din Parlament tot după revolta părinţilor. Pentru că, în realitate, costurile nu sunt deloc mici. Un set complet de haine poate ajunge chiar şi la 1.500 de lei, cu tot cu hainele pentru activităţile sportive.