Uniunea Europeană a deschis două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Muntenegru

Uniunea Europeană a anunțat luni deschiderea a două noi capitole în negocierile de aderare cu Muntenegru, în pofida frânării procesului de extindere de către noua Comisie Europeană, informează AFP.

30 mart. 2015, 12:28
Uniunea Europeană a deschis două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Muntenegru

Noile capitole deschise, 16 și 30, privesc impozitarea și respectiv relațiile externe, a precizat Consiliul UE într-un comunicat, ce reprezintă cele 28 de guverne din Uniunea Europeană. Astfel, numărul capitolelor în prezent negociate a ajuns la 18, dintr-un total de 35.

În domeniul fiscal, Muntenegru va trebui să ‘facă progrese semnificative’ și să prezinte ‘un calendar detaliat’ pentru a se alinia legislației europene în ceea ce privește ‘TVA-ul, impozitarea directă și accizele’.

În materie de relații externe, Podgorica va trebui să prezinte ‘un plan de acțiune’ care să garanteze că acordurile sale internaționale sunt în conformitate cu acquis-ul european.

Muntenegru a decis în luna octombrie să aplice sancțiunile economice impuse Rusiei pentru implicarea sa în criza ucraineană, ca o garanție a alinierii la politica externă a UE, pe care Serbia, o altă țară candidată, nu a oferit-o.

Podgorica a început în iunie 2012 negocierile de aderare la Uniunea Europeană, obstrucționate de întârzierile țării în privința independenței justiției și a luptei împotriva crimei organizate și corupției.