Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare, ce vizează termocentralele pe bază de cărbune, gaz şi alţi combustibili fosili

Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare pentru emisiile de substanţe toxice ale termocentralelor pe bază de cărbune, gaz, păcură şi alţi combustibili fosili, precum şi ale platformelor petroliere marine, astfel că acestea au la dispoziţie patru ani să investească în modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere şi a apelor reziduale, pentru ca până în 2021 să se alinieze standardelor europene.

RomaniaTV.net
01 aug. 2017, 09:25
Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare, ce vizează termocentralele pe bază de cărbune, gaz şi alţi combustibili fosili

Astfel, Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi (PM), mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF). Acestea vizează termocentralele pe bază de cărbune, gaz, păcură şi alţi combustibili fosili, precum şi platformele petroliere marine, inclusiv termocentralele din România.

“În Romania, termocentralele pe bază de cărbune sunt depăşite şi foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne şi curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România şi, implicit, mai multe locuri de muncă. Şi să nu uităm că vom respira chiar şi un aer mai curat”, susţine  Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Conform directivei Uniunii Europene, termocentralele trebuie să investească, în următorii patru ani, pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere şi a apelor reziduale, astfel încât în 2021 acestea să se alinieze standardelor europene.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, termocentralele sunt principala sursă de poluare a aerului, care cauzează moartea a peste 400.000 de oameni în fiecare an.