UE cere României să oprească tăierile ilegale de păduri şi să ia măsuri împotriva poluării

Comisia Europeană a cerut României să oprească tăierile ilegale de păduri și să implementeze corect regulile europene în ceea ce priveşte gestionarea arborilor tăiaţi. România a primit din partea CE o scrisoare de "punere în întârziere" şi i se acordă un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate. În caz contrar autorităţile române vor primi un aviz motivat, conform Digi24.

RomaniaTV.net
12 feb. 2020, 11:18
UE cere României să oprească tăierile ilegale de păduri şi să ia măsuri împotriva poluării

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene.

Citeşte şi: Primăria Capitalei a fost dată în judecată din cauza calităţii aerului. „Cetăţenii suferă”

De asemenea, comisia a constatat faptul că habitatele forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, fapt ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările.

România nevoită să adopte programe împotriva poluării

De asemenea, Comisia Europeană a îndemat România să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice CE.

„Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat”, arată CE.