Primăria Capitalei a fost dată în judecată din cauza calităţii aerului. "Cetăţenii suferă"

Publicat: Miercuri, 12 Februarie 2020 11:29 // Actualizat: Miercuri, 12 Februarie 2020 11:30 // Sursa: romaniatv.net

Primăria Capitalei a fost dată în judecată de către o organizaţie neguvernamentală, din cauza calităţii aerului din Bucureşti. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis acuză Primăria Bucureşti că nu are un plan pentru menţinerea unei bune calităţi a aerului, dar şi pentru că nu a luat măsurile necesare pentru combaterea poluării. În plus, organizaţia susţine că iniţiativele din Planul Integrat privind Calitatea Aerului, elaborate de primărie, sunt ineficiente.

 

 

Conform unei analize, aprximativ toate măsurile propuse în Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice.

Citeşte şi: Atenţie bucureşteni! Circulaţia pe bulevardele poluate din Capitală ar putea fi întreruptă din cauza poluării

„Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanți. Limitele pentru PM10 și NO2 au intrat în vigoare în 2005 și 2010, respectiv, dar au fost apoi depășite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român și autoritățile locale nu au reușit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătății cetățenilor. Depășirile se înregistrează la particule (PM10 și PM2,5) și dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătății umane”, arată un comunicat al organizației non-guvernamentale.

Citeşte şi: Gabriela Firea anunţă scumpiri uriaşe la întreţinere: "Cine acum plăteşte acum 100 de lei, va plăti 300"

Cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10, particule discrete cu diametrul de 10 microni. Acestea se înregistrează în regiunea Bucureştiului, una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeană.

„Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm" , a declarat directorul executiv Ecopolis, Oana Neneciu.

Conform unor statistici, 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt din Bucureşti.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bucureşti calitatea aerului Gabriela Firea populaţie Primărie Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7789
RON
19 Feb
noapte 4 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H