Uniunea Europeană îşi redeschide graniţele externe începând cu 1 iulie

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi totodată vicepreşedinte al Comisiei, a anunţat, miercuri, că în această săptămână, Comisia Europeană îşi va publica propunerile cu privire la ridicarea „progresivă şi parţială” a restricţiilor de călătorie la frontierele externe ale UE începând de la 1 iulie. 

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 13:42
Uniunea Europeană îşi redeschide graniţele externe începând cu 1 iulie

Ar fi vorba de ridicarea restricţiilor cu anumite ţări terţe, luând în considerare „un anumit număr de principii şi criterii”, în baza unei „abordări comune” între statele membre, a explicat el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Interdicţia de călătorii non-esenţiale spre UE, în vigoare în prezent până la 15 iunie, a fost instituită la 17 martie în mod coordonat între statele membre şi Comisia Europeană pentru a combate propagarea epidemiei de COVID-19, fiind prelungită de două ori până acum.

Citeşte şi: Comisia Europeană doreşte ridicarea tuturor restricţiilor la frontierele interne ale UE până la sfârşitul lui iunie

Miniştrii de interne din cele 27 de state membre au convenit, la sfârşitul săptămânii trecute, să coordoneze această redeschidere progresivă pentru călătorii care vin din ţări din afara spaţiului Schengen şi UE.

Executivul european poate emite doar un aviz, decizia finală revenind fiecărui stat membru.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a indicat săptămâna trecută că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.

Grecia, de exemplu, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă de ţări, inclusiv state din afara UE şi spaţiul Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud.

Referitor la frontierele interne ale Uniunii, „mai multe state membre sunt în mijlocul procesului de ridicare a controalelor”, a menţionat Borrell, potrivit căruia Comisia „consideră că aceste proceduri trebuie să fie finalizate în cursul lunii iunie”.

Citeşte şi: 


loading...