Uniunea Europeană suspendă furnizarea echipamentelor de securitate şi a armelor către Egipt

Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis miercuri suspendarea licenţelor de export al echipamentelor de securitate şi armelor în Egipt.

RomaniaTV.net
21 aug. 2013, 18:39
Uniunea Europeană suspendă furnizarea echipamentelor de securitate şi a armelor către Egipt

În cadrul unei reuniuni extraordinare de la Bruxelles, pe tema crizei egiptene, miniştrii de Externe au decis reexaminarea ajutorului pentru Egipt, ca reacţie la intensificarea violenţelor din această ţară, soldate sute de morţi în ultima săptămână.

Statele membre ale Uniunii Europene „au fost de acord privind suspendarea licenţelor de export pentru echipamentele care ar putea fi utilizate în cadrul represiunii interne”, informează un comunicat oficial. Asistenţa în domeniul securităţii „va fi reexaminată”, au decis miniştrii de externe europeni.

Majoritatea ţărilor din cadrul Uniunii Europene au anunţat deja că vor suspenda livrarea de arme către Egipt, afectat de criză politică.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a declarat că Uniunea Europeană va reexamina ajutorul important pe care îl oferă Egiptului, dar a adăugat că „o asistenţă mai redusă va fi menţinută”.

„Ne-am exprimat sprijinul faţă de populaţia Egiptului (…), care este un partener esenţial” al Uniunii Europene, a declarat Ashton după reuniune. „Condamnăm cu forţă toate actele de violenţă şi considerăm că acţiunile recente ale militarilor au fost disproporţionate. Facem apel la toate părţile să pună capăt violenţelor”, a adăugat ea.