Uniunea Europeană urmează să aprobe insectele comestibile în următorii ani

În câteva săptămâni, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor să introducă în industria alimentară viermii de masă întregi sau măcinați, lăcustele, greierii fiind sigure pentru consumul uman.

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 14:39
Uniunea Europeană urmează să aprobe insectele comestibile în următorii ani

Este probabil ca hotărârea să conducă la autorizarea finală a vânzării lor în UE ca „mâncare nouă” până în toamnă, deschizând oportunități pentru producția în masă a unei game de insecte care vor fi vândute în Europa.

„Acestea au șanse mari să li se ofere undă verde în următoarele săptămâni”, a declarat Christophe Derrien, secretarul general al organizației industriei internaţionale a insectelor pentru alimente și furaje.

„Considerăm că aceste autorizații vor fi un progres pentru sector, așa vedem autoritățile destul de nerăbdătoare. Acestea solicită foarte multe informații, ceea ce nu este rău. Dar noi credem că, odată ce avem primul aliment nou aprobat de la EFSA, va avea un efect de bulgăe de zăpadă.”, a declarat acesta. 

Citeşte şi: „Porci risipitori!”. Fotografia care a indignat milioane de oameni, în plină pandemie de COVID-19

Oamenii de știință au experimentat deja grăsimea de larvă pentru a înlocui untul. Autorităţile de reglementare națională au decis că legislația UE nu se referă la animalele folosite pentru alimente. Drept urmare, o serie de produse pe bază de insecte pot fi găsite în supermarketurile britanice, olandeze, belgiene și finlandeze. În fiecare an sunt produse aproximativ 500 de tone de alimente pe bază de insecte destinate consumului uman.

Dar astfel de produse sunt interzise în Franța, Italia și Spania, printre alte țări. În 2018, o nouă lege a UE a urmărit să aducă o anumită claritate. Acesta prevedea că preparatele pe bază de insecte ar necesita, de asemenea, o autorizație alimentară nouă.

A fost stabilită o perioadă de tranziție care să permită companiilor care produc deja alimente din insecte să funcționeze până când au primit o hotărâre privind siguranța speciilor cu care lucrează și aprobarea finală a instituțiilor UE.

Citeşte şi: REŢETE DE POST. Mancare de fasole

„Avem mulți dintre membrii noștri care construiesc fabrici mai mari, deoarece cheia succesului este de a-ți valorifica companiile și de a le produce pe scară largă. Și acest lucru se întâmplă deja”, a spus Derrien. „Ne așteptăm ca următorii ani să fie foarte interesanți și, evident, noile autorizații alimentare vor ajuta cu siguranță.”

„Felul alimentelor variază de la insecte întregi ca aperitiv sau ca gustări la insecte procesate în baruri sau paste sau burgeri făcuți din insecte. Credem că insectele pentru hrană reprezintă o soluție pentru unele dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm pe planetă. În contextul resurselor rare, iar producția de insecte nu este prea solicitantă, aveți capacitatea de a produce proteine de înaltă calitate. Aceasta este o soluție foarte promițătoare.”